Hopp til innhold

Båtens verste fiende

Har du sett etter båten din i det siste?

Kantret båt
Foto: Jan Gulliksen / NRK

Nysnø kan være pent å se på når den har lagt seg som et lett og tynt lag over skog og mark - og for eksempel over båter.

Men når snøen kommer i store mengder som den har gjort i vinter, er det grunn til å være på vakt. For temperaturen veksler gjerne fra mildvær som gir tung, kram snø til kulde som nærmest sementerer snøen og isen om du ikke har fjernet den.

Glemt båten din?

Det er få som synes at fritidsflåten kler snø. Som den berømmelige skuta i åkeren ligger båter i rekke og rad under presenning og venter på vår. Og det er vel gjerne slik at når vi har fått båten på land, klargjort den for vinteren og trukket presenningen over, så er det lett å glemme den?

De fleste har båten sin liggende på land i tilknytning til en marina eller båthavn. Men det er viktig å være klar over at det fortsatt er du som båteier som har ansvaret for din egen båt:

Video nsps_upload_2009_2_27_16_42_29_752.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Pass på båten din!

Den verste fienden

Båtopplag

Snøen kan bli i tyngste laget for presenningstativet.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Det kan være fornuftig å sjekke båtforsikringen sin. For selv om forsikringene valigvis gjelder hele året, er det visse krav som stilles til båten om man lar den duppe i sitt naturlige element over vinteren. Dessuten vil gjerne forsikringsselskapene vite om du setter båten på land for vinteren eller lar den ligge ute.

- Hvis man lar båten ligge på vannet, krever vanligvis forsikringsselskapene at alle ventiler og avløpssystemer er stengt. Likeledes er det viktig at det er tett slik at ikke smeltet snø og is, eller regn for den del, kan komme inn i båten, sier informasjonsdirektør Jack Frostad i If Skadeforsikring.

- Vi pleier å si at is og snø er fritidsflåtens verste fiende!

båtopplag

Denne båten har fått mye snø over seg etter mye nedbør de siste ukene.

Foto: Jan Gulliksen / NRK