Hopp til innhold

Satser stort på eldre

Her vil de gi 60-åringer bedre betalt og mer fri.

Eldre
Foto: colourbox.com / colourbox.com

Sande kommune vil gi arbeidstakere over 62 år ekstra betalt og flere fridager. Hensikten er å få flere til å fortsette i arbeid, uten å ta ut AFP-pensjon.

- En aktiv seniorpolitikk er nødvendig for å beholde viktig arbeidskraft, sier rådmann Trond Barmrud.

En arbeidsgruppe som har sett på tiltak for å beholde eldre arbeidstakere i jobb lengst mulig, har blant annet foreslått å gi medarbeidere over 62 år ti ekstra fridager i året, eller fem ekstra fridager og en bonus på 5000 kroner. Dette tror Barmrud vil bli godt mottatt.

- Følelsen min er at dette vil bli veldig godt motatt, selv om sikkert noen mener at vi kunne vært enda mer rause, sier han.

Svært dyr

Mange kommuner sliter med å holde på eldre arbeidstakere og Arnfinn Dahl, regionleder i KS, arbeidsgiverganisasjonen til kommunene, mener den satsingen Sande gjør er svært viktig. Både fordi det er nødvendig å holde på lærere, sykepleiere og omsorgsarbeidere, men også fordi AFP-ordningen er svært dyr for kommunene.

- Vi må finne gode avtaler som disse vil delta i, sier Dahl.

Avtalefestet pensjon, AFP, gir arbeidstakere anleding til å gå av med pensjon når de fyller 62 år, men arbeidsgiveren må dekke pensjonen de tre første årene. Derfor er det mye å spare for kommunene dersom ansatte venter med å gå av med pensjon. Likevel har ikke dette vært tanken bak seniorpolitikken i Sande, sier rådmannen.

- Det har ikke først og fremst vært for å spare penger vi har gjort dette. I en startfase kan det tenkes at dette koster oss penger. Likevel tror vi jo at å legge til rette for arbeidere som har opparbeidet seg god kompetanse, er en god styring av kommunen, sier han.