Hopp til innhold

– Da jeg talte ti tagger fikk jeg litt hjertebank

– Dette er et sjeldent syn så langt nord, sier Bjørn Trones fra Beiarn, som filmet en kronhjort i Beiardalen i Nordland.

Video Kronhjort nord for Saltfjellet

Se kronhjorten som ble filmet i Beiardalen.

Trones er en ivrig naturfotograf, og hadde hørt rykter om den sjeldne gjesten som var blitt observert i Beiarn den siste tiden.

– En kamerat ringte meg og fortalte at nå sto kronhjorten på innmarka hans og gresset. De hadde observert den flere ganger fra kjøkkennevinduet. I likhet med rådyr og elg hadde den også vært og forsynt seg fra rundballene, forteller Trones.

Da var det bare å hive seg i bilen.

– Den er et staselig syn. En flott titagger. Den gikk og gresset, bare 50 meter fra rådyrene. Elgen var heller ikke langt unna. Veldig artig å se, sier han til NRK.no.

– Sjeldne i nord

Biolog Leif Egil Loe ved Universitetet for miljø og biovitenskap har har studert hjorten i flere år. Han gleder seg stort over hjorteobservasjonen så langt nord i Nordland.

– For 20 år siden var hjorten et ganske sjeldent syn i Norge, men i dag har antallet mangedoblet seg, og den finnes over hele Norge, med unntak av våre tre nordligste fylker. Det at det nå er observert hjort nord for Saltfjellet var nytt for meg, sier Loe til NRK.no.

Godt bevart hemmelighet

Kronhjort i Nordland

Bjørn Trones er en ivrig naturfotograf, og hadde hørt rykter om den sjeldne gjesten som var blitt observert i Beiarn den siste tiden.

Foto: Bjørn Trones

Det er ikke nytt for Geir Håkon Olsen ved Statens Naturoppsyn i Nordland.

– Det har ikke vært gjort tellinger, men foreløpig vi snakker vi om noen få individer nord for Saltfjellet. Observasjonene er gjort både i Saltdal og Junkerdal, sier Olsen, som ikke kjenner til at hjorten ser ut for å ha slått seg ned i Beiarn.

– Det kan være et streifdyr fra Saltdal som søker nytt revir.

Klimaendring

Olsen tror spredningen vil fortsette nordover.

– Klimaet blir varmere, og stadig flere dyr trekker nordover. Både huggorm og flått observeres stadig lenger nord, sier han.

Liten kunnskap

Ifølge miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen i Nordland finnes det er lite kunnskap om forekomstene av hjort i Nordland. Det finnes i dag en fast bestand i Vefsndalføret (Laksfors-Forsjord). Her ble de første dyrene observert i 1977, mens den første kalven ble registrert i 1983.

Det ble åpnet for jakt på hjort i Vefsn kommune i 2003. I 2008 og 2009 ble det henholdsvis felt 5 og 4 hjort i Nordland.

– Dødsårsak nummer én er en kule fra mennesker, sier hjortefrsker Leif Egil Loe.

Få har hjort på menyen

I Norge finnes det nemlig ingen spesielle rovdyr som har hjort på menyen.

Kalvene må imidlertid passe seg for gaupe, kongeørn og rev - som gjerne sper på med litt hjortekjøtt dersom anledningen byr seg.

For hjort i Norge er det urter og gress som står på menyen om sommeren, mens blåbærlyng er en attraktiv rett om vinteren. Om det kniper på med mattilgang om vinteren tar hjorten for seg kvist og bark av osp, rogn og or.

– Sånn sett er forholdene perfekt i Nordland. Det er de kalde vintrene som stopper hjorten. Den er mindre robust for kulden, enn for eksempel elgen. Men med klimaendringene kan den etablere seg her også, sier Loe.

Mer elg og rådyr

I Nordland har elg og rådyr økt kraftig i utbredelse og antall, spesielt med spredning nordover og ut mot kysten. Nordgrensen for hjort har tidligere ligget stabilt lenge, men også for denne skjer det nå en spredning nordover på Helgeland.

Det finnes omtrent 150 000 hjort i Norge i dag, mot bare 12. 000 for 20 år siden. Den eldste hannen som er funnet i Norge ble 18 år, mens hindene kan bli opp til 26 år.