Hopp til innhold

Her skyter Anders rev fra kjøkkenvinduet

- Det er en utrolig behagelig jaktform, sier Anders Nilsen, mens han gynger fram og tilbake i godstolen sin. Ute lusker reven uvitende om hva som venter.

Her skyter Anders Nilsen rev fra kjøkkenvinduet

Anders Nilsen har lagt åta i skogen bak huset sitt for at reven skal ha fluktmuligheter og vil av den grunn føle seg tryggere.

Foto: Kjersti Fossåskaret Eltoft / NRK

Før foregikk åtejakt i brakker uten fyring, og det kunne bli en kald fornøyelse når gradestokken krøp langt under minus. Men Anders Nilsen fra Vestvågøy i Lofoten sitter inne i varmen, i den romslige godstolen sin og ser ut på åta. Når han ser reven går han stille inn på kjøkkenet hvor geværet ligger på benken. Geværløpet er stilt ut av vinduet i retning åta.

– Jeg slår av det meste av lys i huset slik at øynene blir vant med mørket. Jeg vil ikke risikere at reven ser meg, sier Nilsen

– Må holdes i sjakk

I vinter har det i Vestvågøy kommune vært reveeksplosjon. Anders Nilsen mener at reven er det fineste dyret vi har i skogen, men at den må holdes i sjakk.

– Revejakt handler om å ta vare på det biologiske mangfoldet. Når bestanden er så høy som den er nå rammer det både hare og fugleliv. Blir det for mange rev vil de etter hvert kunne utvikle sykdommer som skabb, sier Nilsen.

Anders Nilsen har rigget seg til i kjøkkenvinduet for revejakt.

Vinduet i kjøkkenet til Anders Nilsen står på gløtt under hele jakta slik at ingen knirkelyder skal skremme bort reven.

Foto: Kjersti Fossåskaret Eltoft

En fullstendig oversikt over revebestanden i Nordland finnes ikke. Men Nina Eide i Norsk institutt for naturforskning, sier at hennes beregninger viser opp mot 9000 rever i Nordland. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det i 2009 ble skutt 1640 rev i fylket.

– Før i tiden måtte folk jakte på rev på grunn av økonomien, men nå er det ikke behov. Nå drives det jakt kun for sporten sin del, sier Eide.

I dag gir Vestvågøy kommune 100 kroner per rev. Andre steder i landet varierer skuddpremien fra 250 til 1000 kroner. Anders Nilsen mener at Vestvågøy kommune burde legge seg på minst 250 kroner for å øke interessen for revejakt.

  • Hør reportasje fra en av Anders sine jaktkvelder:

– Mye forarbeid for å lykkes

I følge Anders Nilsen er det å kunne lese vær- og vindforhold alfa omega for å lykkes med denne jaktformen.

– Jeg prøver å finne ut hvordan trekkruta til reven er, noe som er lettere på vinterstid hvor man kan se spor i snøen. Så er det viktig å legge åta i riktig vindretning. Jeg ønsker at vinden skal trekke lukta fra åta bort til revens trekkrute, forteller 27-åringen.

Anders Nilsen har drevet med jakt siden har var 14 år, og vet at det gjelder å være tidlig ute med å skyte unna de store hannrevene som holder området.

– For når de er tatt gir man muligheten til de mindre revene om å kjempe om området og det igjen betyr større jaktforhold for oss jegere, sier Nilsen.

Når Anders har skutt en rev lar han denne ligge som lokkemat til andre rev.

– Det døde dyret skiller ut lukt og virker som en tiltrekkningskraft for reven som er på jakt.


God treffprosent

Anders Nilsen ser stolt på reven han akkurat har skutt.

De fleste revene som Anders Nilsen skyter er blandinger av rødrev, korsrev og sølvrev fra pelsdyroppdretten på 1900-tallet.

Foto: Kjersti Fossåskaret Eltoft

Anders Nilsen har studert revens oppførsel i mange år og vet når han skal trekke av geværet.

– Når han nærmer seg åta er han i bevegelse. Men rett ved åta vil han alltid stoppe opp og lytte etter farer. Og da har du et par sekunder på å skyte, sier revejegeren.

Åta Anders Nilsen legger ut til reven består mest av husholdningsrester og slaktavfall. Rundt åta strør han gjerne med litt hundefôr.

– Hvis jeg legger hundemat rundt åta blir reven opptatt med å samle bitene. Bruker man et stort åte, er reven avhengig av å være på åta for å spise. Dette kan gjøre reven mer skeptisk. På denne måten blir han trygg på åta og da får man bedre skuddsjanse, sier Nilsen.

Siden juli i fjor har Anders Nilsen skutt 29 rev. Bare en gang har han bommet.

– Jeg vil takke kikkertsiktet mitt for den gode treffprosenten. Å gå på et litt dyrere kikkertsikte har man igjen for når man jakter i mørket, mener Nilsen.

For å beherske skyting i mørket bedre har Anders Nilsen skutt mye på blink om natta.

– For meg har det å skyte på blink i mørket vært utslagsgivende for å bli en god revejeger om natta, sier han.