Hopp til innhold

Studenter fra Russland oppfyller regjeringens drømmer

Russiske studenter strømmer til Bodø for å få jobb i olje- og gassnæringa. – De oppfyller regjeringens drømmer, sier statssekretær.

Kristina Baranova og Natalia Kravchenko

Kristina Baranova fra Moskva og Natalia Kravchenko fra Ukraina drømmer om å jobbe i den norske oljenæringa.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

– Jeg vil jobbe for Statoil i Barentshavet, sier mastergradsstudenten ved Universitetet i Nordland, Kristina Baranova fra Russland.

Hun og 30 andre studenter, de aller fleste kvinner, har flytta til Bodø fra å ta mastergrad i energiledelse. Det gir gode jobbmuligheter i olje- og gassnæringen både i Norge og i Russland.

Griper mulighetene

Masterprogrammene «Energy management» og «Science in sustainable management» er designet for å skaffe fagfolk til å kunne håndtere de store naturressursene i nordområdene, og studentene ser bare muligheter, ikke minst når det oftere og oftere blir rapportert om nye olje og gassfunn i Barentshavet.

Kristina Baranova studerer både i Moskva og Bodø, og hun er glad for at Norge og Russland ble enige om hvor grensen skal gå i Barentshavet, og at samarbeidet mellom de to landene gir henne så spennende muligheter.

Midt i blinken

Erik Lahnstein

Statssekretær Erik Lahnstein.

Foto: Sven Erik Dahl/Samfoto

– Jeg vil lære mer om norsk næringsliv, og jeg vil lære mer om norsk utdanning, sier Baranova.

Hun håper at utbyggingen av gassfeltet Shtokman kan gi henne drømmejobben – og at hun blir ansatt i Statoil.

Statssekretær Erik Lahnstein har ansvar for Nordområdesatsningen i DU, og han mener dette studietilbudet er midt i blinken, spesielt fordi behovet for høy kompetanse er så stort om en skal utvinne alle naturressursene.

– Dere har oppfylt min regjerings drømmer, sa han han da han møtte de 30 ungdommer fra Russland og Ukraina som studenter i Bodø.

Og Statssekretæren mener faktisk at det er i nasjonens interesse at ungdom i nord tar utdanning som har fokus på utnytting av naturressurser i nord.

Tro på framtida

Trua på framtida er sterk blant studentene. Kristina tror hun får jobben hun ønsker seg. Det gjør også Natalia Kravchenko fra Ukraina – men hun vil velge en mer akademisk vei.

– Jeg vil forske, og jeg kan tenke meg å bli forsker her i Bodø på Universiteter i Nordland.