Hopp til innhold

Her er norgeshistoriens største rakett

Denne våren skal norske romreisespesialister gjøre nyttårsrakettene til skamme.

SHEFEX II

Denne våren setter Andøya ny norsk rakettrekord, dersom alt går etter planen. Bildene viser SHEFEX II under montering i Tyskland.

Foto: dlr.de

I april er det duket for en banebrytende hendelse: Fullastet med det siste innen romfartsteknologi letter SHEFEX II fra Andøya Rakettskytefelt med kurs mot verdensrommet.

SHEFEX II

Dette datagenererte bildet viser hvordan SHEFEX II-raketten vil komme til å se ut.

Foto: dlr.de

– Dette blir den største raketten som noen gang er skutt ut fra norsk jord, sier Kjell Bøen, sjef for rakett- og ballongavdelingen på Andøya.

En brasiliansk totrinnsrakett skal frakte den nesten syv tonn tunge farkosten opp mot 200 kilometer fra jordens overflate. Deretter skal den returnere gjennom atmosfæren og lande utenfor Spitsbergen, 800 kilometer fra oppskytningspunktet.

– Utsettes for ekstreme påkjenninger

Det er Den tyske romfartsorganisasjonen (DLR) som leder rakettprosjektet. Det er også de som har utviklet mesteparten av teknologien som skal prøves ut. Under den siste delen av turen skal tyskerne gjennomføre en rekke tester.

– Vi er koblet inn fordi Den tyske romfartsorganisasjonen har behov for å teste tingene i rommet, og trenger en oppskytingsbase og for å ta imot store mengder data som raketten sender tilbake til jorden. Spesielt viktig er gjenkomstfasen, der komponentene skal inn igjen i atmosfæren etter å ha vært i rommet. Da har de ekstremt høy hastighet og utsettes for ekstreme påkjenninger, forteller Bøen.

Temperaturen på vei tilbake til jorden kan bli opp mot 1800 grader celsius.

En rekke nyvinninger skal i ilden: En ny type keramisk varmebeskyttelse, aerodynamiske frontvinger, mekaniske styreelementer og et nytt flykontrollsystem er blant forskningen som skal prøves i praksis.

SHEFEX II

SHEFEX II-raketten er ikke blant de aller største internasjonalt – men rekordstor i norsk målestokk.

Foto: dlr.de

Vil lage en helt ny type romferge

Målet er at forskningsresultatene kan gi viktige svar som kan brukes i et større prosjekt: Utviklingen av en framtidig europeisk romferge.

Hendrik Weihs

Hendrik Weihs leder SHEFEX II-prosjektet i Tyskland.

Foto: Privat

– Teknologien som skal testes i SHEFEX-programmet skal brukes til å designe fremtidige romfartsfartøy eller fartøy for å returnere til jorden, bekrefter prosjektleder Hendrik Weihs ved Institutt for struktur og design i Stuttgart, som er ett av flere forskningsinstitutter i DLR.

På Andøya er de svært spente på hvilke muligheter det tyske prosjektet kan åpne.

– Dette er veldig spennende teknologi, basert på helt nye tanker og ideer. De gamle romfergene til NASA er pensjonerte og kommer ikke til å fly igjen, sier Kjell Bøen.

Selve nyttelasten befinner seg for tiden i Tyskland, med unntak av rakettmotorene, som allerede er i Norge. De siste forberedelsene før den store utskytningen starter rett etter påske.