Hopp til innhold

Barnehjemsbarn: – Julingen hadde preg av tortur

Åtte år gammel måtte Yngve Brox Guldbjørnsen selv kle av seg buksa og legge seg over hoggestabben for å få juling. – 50 år etter er det ennå vondt å snakke om, sier han.

Yngve Brox Guldbjørnsen

USIKKER GUTT: Yngve Brox Guldbjørnsen ble sendt på barnehjem som 8-åring i 1963. Juling ble endel av hverdagen.

Foto: NRK/Privat

Yngve Brox Guldbjørnsen fra Rødøy i Nordland har fått erstatning for overgrepene han ble utsatt for på et barnehjem tidlig på 60-tallet.

– En tapt barndom kan aldri erstattes med penger og en unnskyldning fra ordføreren. Men det hjelper å bli trodd, sier Brox Guldbjørnsen, som oppfordrer andre barnehjemsofre til å stå fram.

– Ja, jeg håper at alle som har opplevd overgrep og omsorgssvikt, nå tør å søke kommunen som plasserte dem, om oppreisning, sier Brox Guldbjørnsen.

På 1950- og 60-tallet bodde cirka 4000 norske barn på barnehjem. Mange opplevde grusomme overgrep. Da moren til Yngve døde i 1963, ble Yngve og hans to søsken plassert på barnehjem i Alta.

Det ble et sjokk for den unge gutten. Verst var all mishandlingen barna ble utsatt for.

Jult opp over huggestabbe

Barnehjemsbarn i Alta.

Fortsatt gjør det vondt å se bildene fra tiden på barnehjemmet. Yngve står som nummer to bakerst til venstre.

Foto: Øystein Nygård / NRK

– Julingen hadde jo preg av tortur. Én ting var jo å få juling, noe annet var det at jeg selv måtte kneppe ned buksa og legge meg over huggestabben for å få juling.

– Da er du så fornedret at du er ikke mye verd i egne øyne heller.

Sammen med søsknene bodde han to år på barnehjemmet. Da ble han hentet av faren, som skjønte at barna ikke hadde det bra der.

Forventer 250 henvendelser

Yngve Brox Guldbjørnsen fikk i fjor oppreisning på 700.000 kroner, og et unnskyld fra Gamvik kommune i Finnmark.

Her ser du Yngve som ung gutt. Se video:

Video Barnehjemsbarn kan få erstatning

Alle tidligere barnevernsbarn som har vært utsatt for omsorgssvikt og overgrep kan snart få mulighet til å søke om oppreisning fra kommunene i Nordland.

Det er ventet at omlag 250 nordlendinger som har vært på barnehjem eller i fosterhjem kan komme til å søke, og opptil 720.000 kroner kan utbetales.

– Det ligger jo i den at kommunene påtar seg et moralsk ansvar, og en beklagelse, og i tillegg en øknomisk kompensasjon, sier assisterende fylkesmann, Ola Bjerkaas.

Kommunene i Nordland er sent ute med å få på plass ei slik ordning, og har frist til 15.juli til å svare på om de blir med på oppreisningsordningen.

I Stavanger kom Normisjonen med beklagelse til tidligere barnehjemsbarn. Bjørn Karlsen var ikke sikker på om han kunne tilgi. Se video:

Video a157ba51-c457-4625-864f-5270a737b3d1.jpg

Barnehjem

Føles ennå nært

Selv om Yngve Brox Guldbjørnsen nå er en voksen mann, med barnebarn, føler han ennå sårhet over opplevelsene på barnehjemmet.

– Hvordan maktet de å gjøre det de de gjorde? Jeg har jo barnebarn på den alderen i dag, og jeg begriper det ikke.

– Jeg er overrasket over at det fortsatt er like sårt, sa Guldbjørnsen under NRK Brennpunkts program i 2003.

– Jeg trodde at det skulle være så godt bearbeidet, men det var ikke så enkelt.

Yngve Brox Guldbjørnsen og familien

MARERITTET OVER: Etter to år på barnehjemmet blir Yngve Brox Guldbjørnsen og søsknene hentet hjem av faren og hans nye kone.

Foto: Privat