Hopp til innhold

- Vil ha vester i ambulansene

Ambulansepersonell i Rana ber om verneutstyr i bilene. De trues ofte med kniv og sprøytespisser.

Ambulansefolk vil ha vernevester i ambulansene

AMBULANSEPERSONELL VIL FØLE SEG TRYGG: De opplever å bli trua med sprøytespisser og kniver. Nå vil de ha verneutstyr ombord i ambulansene.

Foto: Frank Nygård / NRK

Ambulansepersonell på Nord Helgeland ber om tilgang på verneutsyr etter drapet på politimannen Olav Kildal i forrige uke.

Ambulansepersonell blir trua

Verneombudet mener enkelte oppdrag er blitt så tøffe at vernevester må bli en del av utrustninga under ambulanseoppdrag:

– Vi som har jobba med dette i noen år har sett at situasjonen er blitt verre. Vi er blitt trua med både sprøytespisser og kniv. Og det er folk her på Helgeland som har blitt trua med våpen også. Det er disse vanlige oppdragene som plutselig har utarta seg til noe annet, sier verneombud for ambulansetjenesten i Helgelandssykehuset, Tommy Mathisen.

Video Ambulansesjåfører krever eget verneutstyr

Politidrapet skaper debatt

Og det var nettopp det som skjedde onsdag i forrige uke. På et rutineoppdrag tar ambulansefolk seg inn i et farlig område uten å vite om det. En politmann er knivdrept, og gjerningsmannen oppholder seg fortsatt i området. Hendelsen fører nå til et ønske om tilgang på vernevester i ambulansene:

verneombud Tommy Mathisen

Verneombud for ambulansene i Rana, Tommy Mathisen.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Det er et ønske fra flere av de ansatte at de får tilgang på vester. Så får vi diskutere og se hvordan vi ellers kan gjøre det for at folk skal føle seg trygg på jobb, sier Mathisen.

Hvert år har ambulansene på Helgeland rundt 11 000 oppdrag. Oppdrag som er blitt tøffere de siste årene.

Sikkerheten er politiets bord

Svein Arne Monsen, leder AMK og ambulanse, Helgelandssykehusetet

Svein Arne Monsen, avd.leder AMK og Ambulanse, Helgelandssykehuset.

Foto: Frank Nygård / NRK

Og ledelsen for ambulansetjenesten tar gjerne debatten. Men frykten er at vernevester i verste fall kan føre til at ambulansepersonell stikk i strid med instruksen kan føle seg tvunget til å gå inn i områder som ikke er klarert av politet:

– Vårt fokus i ambulansetjenesten er å berge liv og bistå syke mennesker. Det er også det vi har kompetanse på. Det er politiet som skal ivareta sikkerheten for oss. og det er ei arbeidsdeling jeg tror vi skal holde på, sier Svein Arne Monsen, som er avdelingsleder for AMK og ambulanse i Helgelandssykehuset.

Blir ikke cowboyer med vest

Men verneombudet er ikke redd for uklare roller:

– Vi skal jo aldri gå inn i noen skarpe situasjoner. Om vi får en vest, så skal vi ikke bli cowboyer av den grunn, slår Mathisen fast.