Hopp til innhold

Advarer mot Bergansjakker

Kan du tenke deg en ekstremjakke som forvirrer et kompass? Og som lager krøll i alpinanlegget, fordi heiskortet blir sletta?

Eiolf Steinvik

Avstand: Så langt ut må kompasset minst holdes for ikke å forstyrres av magneten i jakka.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Bergans har laget en slik jakke. Den har magneter for å holde stormklaffen på plass.

Nå advarer Røde Kors mot feil bruk av jakka.

- Hvis du har en jakke av denne typen, vær oppmerksom, ta den av deg, og ikke bruk kompasset i nærheten av den hvis du er ute og går, sier operativ leder i Bodø Røde Kors hjelpekorps, Eiolf Steinsvik.

Borrelås byttet ut

Magnetene sitter i den såkallte stormklaffen. Altså den klaffen som hindrer vind i å blåse gjennom glidelåsen. Så i stedet for borrelås, har produsenten brukt små magneter.

Magnetlås.

Magneter: Borrelåsen er byttet ut med magneter.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Og det er nettopp disse små magnetene som skaper trøbbel. Ett problem er at magnetiske heiskort kan bli slettet, et annet er kredittkort kan bli avmagnetisert. I tillegg risikerer man at et vanlig kompass ikke viser mot nord.

Jakken i midten har magnetlås.

Det er jakker av samme type som den i midten som har magnetlås.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Og det var nettopp det Røde Kors i Bodø opplevde når de testet magnetjakka og kompasset.

- Kompasset sier vel heller at nord er rett mot meg. Men området nord er i den retningen, peker Steinvik.

Klar over problemet

Hos produsenten Bergans er man klar over problemet. Det ble sendt med informasjon om problemstillingen til butikken, og det hang på selve jakka, sier Ronny Hammer, markeds- og reklameansvarlig i Bergans.

- De som vet at de bruker jakka i kombinasjon med kompass, bør heller velge den nye modellen av jakken. De bør ikke går med magnet. Hvis du bruker den som vanlig turtøy, så har du ikke det problemet. men for de som er ute og opp til fjells, og har behov for kompass, så bør de definitivt være varsommer, sier Hammer.