Hopp til innhold

Hamsun, nei takk

Teatersjef nekter å sette opp Knut Hamsun og på Sørlandet blir et forslag om å døpe en gate etter omstridte forfatteren trukket.

Forfatter Knut Hamsun spaserer i Oslo, 1936.

HAMSUN-ÅRET: I år er det 150 år siden Knut Hamsun ble født. Her spaserer forfatteren i Oslo i 1936.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Teatersjef Otto Homlung ved Trøndelag Teater stiller seg kritisk til feiringen av forfatteren Knut Hamsun på grunn av hans nazisympatier, og erklærer teatret for hamsunfri sone i jubileumsåret, skriver Adresseavisen.

Otto Homlung

Teatersjef Otto Homlung vil ikke markere Hamsun-jubileet på Trøndelag Teater.

Foto: Ida von Hanno Bast / Scanpix

I mandagens utgave av avisen tar han et oppgjør med den forestående feiringa av at det er 150 år siden Knut Hamsun ble født.

- Kan man virkelig frigjøre kunsten fra kunstneren? Kan man kan skille en hyllest av ordkunstneren Hamsun og en hyllest av nazisten Hamsun, spør han.

- Vanskelig menneskesyn

Homlung synes Knut Hamsuns grunnleggende menneskesyn er vanskelig.

- Hamsun skrev litteratur jeg personlig har problemer med. Jeg vil at litteratur skal ha et mer humanistisk menneskesyn enn hva Hamsun representerer - selv om jeg også var forført av Hamsun og språket hans i yngre dager, utdyper Otto Homlung til adressa.no.

Otto Homlung er ikke den eneste som har ytret seg kritisk til feiringen av Knut Hamsun. Kåre Willoch mener det er historieløst å hedre Knut Hamsun med å oppkalle en plass i hovedstaden etter ham. Biograf Ingar Sletten Kolloen har uttalt at det er kontroversielt at kronprinsesse Mette-Marit skal være jubileets høye beskytter.

Trakk forslag om gatenavn

Øystein Haga

Leder for kulturstyret i Grimstad, Øystein Haga, foreslår gate oppkalt etter Knut Hamsun. Nå angrer han.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

For noen dager siden foreslo lederen av kulturutvalget i Grimstad, Øystein Haga, å døpe en av byen gater om til Knut Hamsuns gate. Nå angrer han.

- Etter at jeg lanserte forslaget fikk jeg flere reaksjoner, blant annet fra en familie som bor i denne gata. De var hardt rammet under krigen, og følte seg såret over forslaget, sier Haga, til Agderposten.

- De fortalte meg om groteske hendelser som familiemedlemmer var involvert i under krigen. Derfor har jeg ikke samvittighet til at denne familien - som har bodd i dette huset siden før krigen brøt ut - skal måtte bo i Knut Hamsun gate, sier han til avisen.