Hopp til innhold

Hurtigrutens veibok klar for verden

Tettpakkede sider med bilder, informasjon, kart, fakta, sagn og historier. Dette skal nå hjelpe turistene på Hurtigruten til å få mest mulig glede av den vakre sjøreisen.

Berit Liland har skrevet guiden til hurtigruteleia

Berit Liland ombord i hurtigruten med sin egen guide

Foto: Jens Kyed / NRK

Forfatteren av den 400 siders boken, Berit Liland, har brukt fem år med hardt arbeid og tre rundreiser med hurtigruten for å lage boka.

Guiden til hurtigruteleia

Guiden til hurtigruteleia.

Foto: Jens Kyed / NRK

Nå er den oversatt til fire språk og lanseres hos flere nettbokhandlere og andre store bokhandlerkjeder rundt omkring i verden.

Ingen passasjerer snakket sammen

Godt plassert i et hjørne av brua på hurtigruteskipet MS Richard With har Berit Liland fra Bergen sittet og logget hurtigruteseilasen langs etter norgeskysten. I alt ble det tre rundturer før hun var fornøyd med alle data hun trengte. Siden har hun sittet i leiligheten sin i Spania og jobbet fulltid i nesten fem år med å innhente fakta og detaljopplysninger om det som finnes langs etter skipsleia. Det hele har munnet ut i en praktbok av en veibok for Hurtigruten.

- Ideen til boka fikk jeg da jeg reiste på en rundreise med Hurtigruten sammen med min gamle mor i 1992. Den gangen var alle passasjerene så opptatt av å se på landskapet at få hadde tid til å snakke sammen. Men ingen visste egentlig hva det var de så, forteller Berit Liland.

Detaljer fra skipsleia

Dermed ble ideen sådd om at det var behov for en detaljert kartbok over skipsleia , noe som til da ikke hadde eksistert. Sammen med sønnen Rolf Liland i Bodø, har hun nå gitt ut en ny og revidert utgave av boka. Nylig har den også kommet i en engelsk versjon. Dermed er alle de store verdensspråkene dekket, bortsett fra fransk.

- Responsen på boka har vært overveldende, forteller Berit Liland. Det første opplaget ble revet vekk på kort tid. Nå er vi ute med en revidert utgave i andre opplag og håper den vil bli minst like populær. Men det gjenstår en del markedsføring. Jeg skal selv reise en del i sommer til ulike land for å bidra i lanseringsarbeidet, forteller den handlekraftige bergenseren.

Jeg ser for meg at boka kan være både en inspirasjon foran reisen, et redskap til å lære mer om hva man ser underveis og ikke minst et minne til også å vise fram til andre etter reisen.

Forfatter Berit Liland

For nå skal boka ut i det internasjonale markedet for fullt. Flere store bokhandlerkjeder i USA og Storbritannia vil selge boka, i tillegg skal den ut på en rekke store nettbokhandler rundt om i verden.

Egen erfaring fra skipsbrua

Liland er tidligere telegrafist. Hun arbeidet som det fram til 1982.

- Det var et prestisjefult yrke for kvinner da jeg valgte det på begynnelsen av 1960-tallet. Halvparten av alle elevene i min klasse var kvinner. Selv seilte jeg ute i mange år. Mannen min var kaptein på broen og barna var også med ut til sjøs.

Liland var derfor ikke helt uvant med livet på broen i Hurtigruten da hun installerte seg der for å gjøre de første viktige innsamlingene av data til boka. Utstyrt med gps, sjøkart på en pc, notatblokk, klokke og kikkert fulgte hun med fra tidlig til sent og gjorde sine nedtegninger. Alt fra trase, til tidspunkt for når man passerer de ulike severdighetene og andre landemerker langs etter leia merket hun seg.

Fornøyde lesere ombord

NRK møter Liland om bord i MS Nordkapp på vei fra Ørnes til Bodø. I passasjer og utsiktssalongen møter vi to ektepar fra Vestfold som følger med i boka på reisen nordover. De er mektig imponert over alt arbeidet som ligger bak og all informasjonen som er kommet med i boka.

Turister ombord på Hurtigruta leser i guiden

Turister ombord på Hurtigruta leser i guiden til Liland.

Foto: Jens Kyed / NRK

- Vi møtte ei dame fra Frankrike her i går kveld. Hun takket meg i dag for at jeg holdt henne våken så hun fikk se Atlanterhavsveien og Kristiansund, forteller Lise Adal.

Og hun legger ikke skjul på at det er mye takket være boka at hun får så mye ut av reisen.

- Den er helt fantastisk og kombinerer både kultur, historie, geografi og sagn og myter. Man får så absolutt mye ut av reisen når man har den ved sin side. Den var faktisk julegave til familien og vi har studert den nøye før avreise også, forteller Adal.

Bruksanvisning

Liland benytter for øvrig anledingen til å vise dem hvordan de skal bruke boken optimalt. For bruksanvisningen som stod i omslaget har de ikke brukt tid på å lese. Dermed ble plutselig boka enda mer leseverdig for de to ekteparene.

- Jeg ser for meg at boka kan være både en inspirasjon foran reisen, et redskap til å lære mer om hva man ser underveis og ikke minst et minne til også å vise fram til andre etter reisen, forteller skribenten.

Vil reise annenhvert år - minst

Liland ser for seg at hun må reise regelmessig hvert andre år, kanskje oftere, med Hurtigruta for å oppdatere boka.

- Det skjer jo endringer hele tiden langs etter kysten. Og det er endringer jeg gjerne vil få med meg i boka så den hele tiden kan være mest mulig oppdatert.

Berit K. Liland under arbeidet med boka om Hurtigrutens skipsleie

Berit K. Liland under arbeidet med boka om Hurtigrutens skipsleie.

Foto: Arne Bjørndal