Hopp til innhold

Disse tre deler Bjørnsonprisen

Årets Bjørnsonpris blir delt mellom en offiser, en journalist og en biskop. David Zonsheine, Wojoud Hasan Ali Mejalli og Bishop Thomas er vinnerne.

Bjørnsonvinnarar 2012

David Zonsheine Wojoud Hasan Ali Mejalli og Bishop Thomas deler Bjørnsonprisen.

Foto: Montasje/NRK

En biskop fra Egypt, en kvinnelig journalist fra Jemen og israelsk offiser deler årets Bjørnsonpris. Prisen ble innstiftet i 2004 og regnes blant Norges betydelige kulturpriser.

Wojoud Hasan Ali Mejalli

Wojoud Hasan Ali Mejalli er journalist og er kjent for å ha fokusert på tvangsgifte mellom barn.

– Disse tre har til felles at de er fredsaktivister og tror på mulighet for dialog mellom religioner og menneskegrupper og fred i det krigsherja Midtøsten, sier Knut Ødegård. Han er president i akademiet.

Tvangsgifte

Wojoud Hasan Ali Mejalli fra Jemen er menneskerettighetsaktivist og
demokratiforkjemper. Hun er kjent for å ha satt temaet tvangsgifte mellom barn på dagsordenen.

– Kvinnenes innsats er så viktig for den arabiske våren, og nå har vi den yngste Bjørnsonprisvinneren gjennom tidene, nemlig Wojoud som er født i 1986, sier Ødegård.

Den arabiske våren er et opprør i den arabiske verden som startet i 2011, og ble utløst Jasminrevolusjonen i Tunisa.

Kristne og muslimer

Bishop Thomas

Bishop Thomas arbeider for religionsfrihet.

Egyptiske Bishop Thomas fra den koptisk- ortodokse kirken er godt kjent for sin dialog mellom kristne og muslimske kirker. Han har gjennom flere tiår arbeidet for religionsfrihet og menneskerettigheter, og har bygget skoler og utdanningsprogrammer.

Nekter å bære våpen

Offiser David Zonsheine fra Israel skrev et brev i 2002 som ble undertegnet av 50 andre offiserer og soldater i Isral, der de nektet å tjenestegjøre i de palestinske okkuperte områdene.

David Zonsheine

Offiser David Zonsheine nektet å tjenestegjøre i de palestinske okkuperte områdene.

– Det ble grunnlaget for mot til å nekte-bevegelsen, som har ca. 1000 militære i Israel som medlemmer. Rundt 500 er fengsler fordi de ikke vil bære våpen i de okkuperte områdene, sier Ødegård.

Zonsheine er formann for bevegelsen og
styremedlem i B'Tselem, det israelske informasjonssentret for
menneskerettigheter i de okkuperte områdene.

Sammenlignes med Berlinmurens fall

Hvorfor er det så viktig å sette den arabiske våren på kartet?

– Fordi det skjedde så plutselig og med en slik kraft at de muligens kan sammenligner med Berlinmurens fall og med Sovjetsamfeldets oppløsning, sier Ødegård.

Han minner om at vi står midt i den og vi vet fortsatt ikke om det er en vår som vil gå over til sommer eller om det snart blir vinter.

Bjørnsonprisen blir delt ut i Molde Rådhus lørdag 10. november
med alle de tre vinnerne til stede.

Tidligere prisvinnere er:

2004: Vivian Fouad og Samir Morco fra Egypt for arbeidet med dialog mellom kristne og muslimer.


2005: Sigøynernes sangdronning Esma Redzepova fra Makedonia for å ha løftet frem romfolkets kultur og for hennes humanitære innsats for sigøynerbarn.

2006: Den armenske redaktør Hrant Dink fra Tyrkia for sitt oppgjør med tyrkernes folkemord på armenerne i 1915 (Dink ble myrdet i 2007).


2007: Den syriske poeten Adonis for fornyelsen av arabisk poesi og brobygging mellom nasjonale og religiøse grupperinger i Midtøsten.

2008: Forfatteren Ola Larsmo fra Sverige for bøker om antisemittismen i Sverige og Norge.

2009: Filosofen Grigorij Pomerants og dikteren Zinaida Mirkina for forfatterskap og arbeidet for ytringsfrihet i Russland.

2010: Den islandske Einar Már Gudmundsson, Island, for sin hvitbok om finanskrisen, og den jødisk-slovakiske forfatteren Milan Richter for innsatsen for demokratibevegelsen.

2011: Skusepiller/forfatter Marte Wexelsen Goksøyr og professor Ola Didrik Saugstad for kampen mot sorteringssamfunnet.