Hopp til innhold

Funn i sjøen gir håp

En tilfeldig oppdagelse i sjøen ved et oppdrettsanlegg gjør at folk med psoriasis kan få et lettere liv.

Psoriasismedisin
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Psoriasis-pasientar kan ha fått nytt håp om lindring. (Sjå video over)

Resultatet av funnet ble nemlig kremen QiQ mot hudlidelsen.

For 10 år siden var et system for å skremme mink og oter unna det fristende matfatet, under testing og utprøving ved et oppdrettsanlegg på Sunnmøre.

Harald Molnes

Daglig leder i QiQ, Harald Molnes.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

- Da ble det funnet et råstoff som har vist seg å ha en god og lindrende effekt på ulike hudsykdommer. En av karene fikk dette råstoffet på hendene sine. Etter noen dager viste det seg at det hadde en veldig legende effekt på en del sår som han hadde på hendene, sier daglig leder Harald Molnes i SeaQiQ som har utviklet preparatet.

- Du kjenner jo at det er veldig grovkornet når vi har hentet det ut, men dette her blir jo knust opp og malt. Dette er rett og slett oksyder, salter og mineraler som er hentet ut av sjøbannet, sier Molnes.

Hemmelig

Daglig leder i SeaQiQ, Harald Molnes, vil ikke røpe hva som gjorde at dette stoffet ble dannet.

- Vi har jo søkt om patent på dette og da får vi holde det hemmelig enn så lenge i allefall, sier Molnes.

Jan Åke Eriksson har vært plaget med psoriasis i mange år. Hver onsdag morgen må han ta en dose cellegift. Nå har han fått prøve kremen som nå blir lansert.

- Det er absolutt det beste som jeg har prøvd noen gang. Jeg har prøvd over hundre ulike artikler gjennom årene, men dette er faktisk det første som har hatt virkning. Og da mener jeg skikkelig virkning. Det så jeg allerede etter en uke, sier Eriksson.

Psoriasis
Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Den nye kremen er blitt testet ut en rekke personer, men den har ikke hatt positiv effekt på alle, vedgår Harald Molnes.

- Nei, og det vil alltid være slik at enkelte kremer virker på noen, andre kremer virker på andre, men det er ikke mulig å få hundre prosnet treff, sier Molnes.

Godt mottatt

Lederen i Sunnmøre psoriasisforeining, Per Ottar Østrem, sier at den nye kremen er blitt godt mottatt av de som har psoriasis.

- De som har prøvd den, har veldig positive erfaringer og er spent på hvordan den vil virke på sikt, sier Østrem

- Har du prøvd den selv?

Ja, jeg har prøvd den, og jeg er veldig godt fornøyd, sier Østrem.

Ja,