Hopp til innhold

- Nødsentralene bør ligge der lokalkunnskapen er

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ønsker færre nødsentraler for brann og redning, og foreslår å flytte 110-sentralen for Møre og Romsdal til Trondheim. Det skaper reaksjoner.

Brann i Ålesund

DSB vil flytte 110-sentralen for Møre og Romsdal til Trondheim. I dag er 110-sentralen i Ålesund.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

– Lokalkunnskap om geografi er helt avgjørende for responstid. Det vil være gunstig at personer har lokalkunnskap for det området de skal gjøre tjeneste for, sier leder for Norges Politilederlag på Sunnmøre, Guttorm Hagen.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) vil styrke 110-sentralene ved å halvere tallet på sentraler.

LES OGSÅ:
Vil kutte antall nødsentraler for brann

Vil samle alle tre sentralene i Ålesund

I dag er det 20 nødalarmeringssentraler for brann og redning i Norge. I lys av terroren 22. juli 2011 som viste betydelige svakheter i beredskapen, vil DSB nå styrke landets 110-sentraler.

110-sentralen for Møre og Romsdal ligger i dag i Ålesund, men i forslaget fra DSB bør den flyttes til Trondheim. Guttorm Hagen, sier nødsentralene bør ligge der lokalkunnskapen er.

Hagen mener også at alle de tre nødsentralene i Møre og Romsdal, både 110, 112 og 113, må samles under samme tak i Ålesund.

Lensmann i Ørsta, Guttorm Hagen

Leder for Norges Politilederlag på Sunnmøre Guttorm Hagen mener nødsentralene bør ligge der lokalkunnskapen er.

Foto: Martine Lunder

– Det vil være lurt å samle sentralene under et tak i Ålesund slik at en lettere når hverandre ved større naturhendelser og katastrofer, som kan skje på Nordvestlandet, sier Hagen.


Han mener at om sentralene er samlet i Ålesund, er de nært det fagmiljøet som rykker ut, og en kan lettere etablere møter og kommunisere med hverandre.

– Dessuten vil de som sitter på nødsentralen ha kunnskap om topografi og det vil være lettere å sende nødetatene til rett sted når det skjer hendelser, sier Hagen.

Trondheim eneste sentral i Midt-Norge

Skissen fra DSB legger opp til at antallet nødalarmeringssentraler for brann og redning blir redusert til 11 sentraler. I Nord-Norge foreslår direktoratet å legge disse til Bodø og Tromsø.

Trondheim blir eneste sentral i Midt-Norge, mens Bergen og Stavanger får de to sentralene på Vestlandet.

På Østlandet ser DSB for seg sentraler i Moss, Elverum, Lillestrøm, Drammen, Asker og Oslo.

– Årsaken til forslaget er nok en kombinasjon av økonomisk gevinst og at en ønsker å bygge en større moderne nødsentral, sier Hagen.

– Det er nok eksempel på at moderne større sentraler kan gi effekt på økonomisiden, men det er også slik at kommunikasjonslinjene blir lengre og brudd i dem kan føre til problem, sier Guttorm Hagen.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL