Hopp til innhold

Stangeland-saken til Høyesterett

Ankesaken mot tidligere stortingsrepresentant Magnus Stangeland blir behandlet i Høyesterett. – Veldig kjedelig å måtte vente igjen, sier Stangeland.

Stangeland

NY RUNDE: Magnus Stangeland i Borgarting lagmannsrett, sammen med forsvarer Svein Aage Valen. Nå skal saken videre i rettsystemet.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Saken mot tidligere stortingsrepresentant Magnus Stangeland skal behandles av Høyesterett.

Det har Høyesteretts ankeutvalg bestemt.

– Tar avgjørelsen til etterretning

NRK snakket med Stangeland like etter at avgjørelsen fra ankeutvalget ble kjent mandag ettermiddag. Da var den tidligere stortingspolitikeren allerede informert om avgjørelsen fra Høyesterett.

– Jeg var innstilt på at det kunne skje, og tar avgjørelsen til etterretning. Men jeg håper og tror at dommen fra lagmannsretten blir stående, sier Stangeland til NRK.no.

Stangeland ble frikjent for grovt uaktsomt bedrageri i forbindelse med sin stortingspensjon i Borgarting lagmannsrett. Avgjørelsen kom i slutten av november, da Stangeland fikk full frifinnelse av retten.

Har vart i tre år

Da NRK snakket med ham i ettermiddag, visste han ikke noe om når saken skulle opp til Høyesterett.

– Nå skal Høyesterett ta stilling til hvilken sak som skal gjelde, enten dommen fra tingretten eller den fra lagmannsretten. Det blir ingen nye vitneavhør eller forklaring, og vi håper selvsagt at avgjørelsen fra lagmannsretten blir stående, sier Stangeland.

Hos Høyesterett får NRK opplyst at det ikke er satt av dato for saken, men at det blir gjort så raskt det passer for partene.

Saken har vart i mer enn tre år, og Stangeland har tidligere sagt at den har hengt over ham som en mare hele veien. Nå må 70-åringen vente på nye rettsrunder.

– Får holde ut ventingen

– Det er veldig kjedelig. Jeg kunne tenke meg å være ferdig med dette for lenge siden. Nå har det gått tre og et halvt år, og om det går noen måneder til så får jeg holde ut det også, sier Stangeland.

Les videre under bildet.

Magnus Stangeland

MÅ VENTE: - Jeg skulle helst ønske at saken var over for lenge siden, sier Magnus Stangeland i NRK.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Både tingretten og lagmannsretten var enige i at Stangeland urettmessig fikk utbetalt sine 536.000 kroner i pensjon. Men der tingretten mente han ledet pensjonsordningen bak lyset, mente lagmannsretten at Stangeland ikke kunne klandres.

Pensjonssaken dukket opp i 2008, da det kom frem at seks tidligere folkevalgte hadde mottatt for høy pensjon. Mens sakene mot blant andre Gro Harlem Brundtland og Kjell Magne Bondevik ble droppet, tok Riksadvokaten ut tiltale mot Stangeland og tidligere Høyre-representant Anders Talleraas.

Talleraas har tidligere sagt at han håpet frifinnelsen av Stangeland betydde at også han ville bli frikjent. Talleraas venter på at saken hans skal komme opp for lagmannsretten, etter at den ble utsatt like før jul.