Hopp til innhold

Hest er best, også i landbruket

Hest skaper stadig flere arbeidsplasser her i landet. I Eidskog har hestehold blitt en av de viktigste landbruksnæringene, og sysselsetter like mange personer som kornproduksjon.

Hest

Stadig flere tar hestehold inn gårdsdrifta i Norge.

Foto: BERNHARD GROSSRUCK / AP

Det kryr av hester på Mastad gård i Eidskog. For et år siden flyttet Inge Kringeland og Anita Martinsen til kommunen sammen med 60 islandshester. Dermed ble hesteholdet i grensekommunen ytterligere forsterket. For i Eidskog har hest blitt en av de viktigste landbruksnæringene.

– I fjor kom det så mye som 12 føll. Da vokser flokken fort, sier Kringeland.

Inge Kringeland og Anita Martinsen

For Inge Kringeland og Anita Martinsen har hesteholdet blitt en livsstil.

Foto: Vera Wold / NRK

Like stort som kornproduksjon

Hest.

Hver tiende hest genererer en arbeidsplass.

Foto: CASEY CHRISTIE / AP

Produksjonstilskudd for hest i landbruket har ifølge SSB økt med 32 prosent de siste ti åra.

I Eidskog er hester nå en av de største enkeltnæringer i landbruket og sysselsetter like mange personer som kornproduksjon. Dette har fått kommunen til å utarbeide en egen plan for hestehold.

– Hesten representerer ca. 40 årsverk. Det gir oss som jobber med landbruksforvaltning noen sterke signaler om hva folk vil drive med i Eidskog. Når hest har blitt like stort som kornproduksjon, så er det viktig å ta dette på alvor, sier avdelingsleder Espen Fjeldbu ved landbrukskontoret.

Kommunen har nå ti større hesteforetak og mange hobbyhester.

Hver tiende hest gir en arbeidsplass

Hans Ellef Wettre jobber med dette temaet i Norges Bondelag.

– Vi ser på hest og hestehold som et stort potensial i landbruket i Norge. Vi vet at det er mye hest og vi ser at utviklingen går fort. Stadig flere tar hestehold inn gårdsdrifta, sier han.

Wettre sier at hestehold er et vidt begrep.

– Her snakker vi for eksempel om avl, ridning og travsport. Og mange "Inn på tunet"-prosjekt har også hest som en viktig del, sier Wettre.

– Hver tiende hest genererer en arbeidsplass, sier Wettre.

– Som å vinne det store loddet

For Inge Kringeland og samboer Anita Martinsen er islandshester nærmest blitt en livsstil. Kringeland er sterkt engasjert i avlsarbeid og leder for avlsrådet i Norsk Hestesenter.

For å skaffe mest mulig inntekter av hestene avles de opp og selges videre ferdig opplært. Dessuten trekker hingstene bedekningsklare hopper langveis fra.

– Er du heldig og får fram en skikkelig god hingst så kan dette gi en betydelig inntekt hvert år. Men det er nesten som å vinne det store loddet, du kan holde på veldig lenge før det slår til, sier Kringeland.

Inge Kringeland og Anita Martinsen

Inge Kringeland og Anita Martinsen har 60 islandshester.

Foto: Vera Wold / NRK

Flere saker fra Innlandet