Hopp til innhold

- Kommer sakte, men sikkert til Norge

- Det er sannsynlig at svineinfluensaen kommer til Norge. Det er mer et spørsmål om når, enn om hvorvidt den vil komme, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen på en pressekonferanse i dag.

Bjørn-Inge Larsen og Bjarne Håkon Hanssen
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Folkehelseinstituttet varsler at Norge med spredningen av svineinfluensaen, kan oppleve et arbeidsfravær på opp til 40 prosent.

Fravær i alle sektorer

- Det er tenkelig under en pandemi at 20 prosent av arbeidsstokken er syke samtidig. Dersom vi regner inn dem som må være hjemme og pleie syke slektninger, kan arbeidsfarværet komme opp i 40 prosent, sier overlege Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet

Iversen, helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen og helsedirektør Bjørn-Inge Larsen holdt i formiddag presseorienterng i forbindelse med situasjonen med svineinfluensaen.

En god og en dårlig nyhet

- Svineinfluensaen har spredd seg og slått rot. Vi frykter mange syke, men ikke mange døde siden det så langt viser seg at sykdomsforløpet er mildt utenfor Mexico, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Hanssen la fram en dårlig og en god nyhet.

- Den dårlige nyheten er at ingen er immun mot svineinfluensaen, slik tilfellet er ved den vanlige vinterinfluensaen. Mange flere vil bli syke og det utfordrer hele samfunnsmaskineriet vårt, sier Hanssen.

- Den gode nyheten er at alt så langt tyder på at vi ikke vil bli så veldig syke.Viruset kan endre seg, men slik det er nå vil det i Norge gjenkjennes som en vanlig vinterinfluensa. Det er tøffe tak noen dager, men så går det over, sier Hanssen.

Går ikke til grunne

Statsråden manet likevel folk om å ikke bli for redde.

- Samfunnet må gå rundt. Folk må ikke bli så redde at de lar være å gå på jobb til tross for at de ikke er syke, sier Hanssen.

Han viste Verdens helseorganisajons (WHO) uttalelse i går som gikk på at "menneskeheten var i fare".

- Direktør Margareth Chans kraftfulle uttrykk må forstås i riktig sammenheng. Det er ikke en trussel mot menneskeheten i den forstand at den vil gå til grunne. Men menneskeheten vil bli berørt, direkte eller indirekte vil vi alle bli berørt, sier Hanssen.

Reiseråd fra UD

I går valgte Verdens helseorganisasjon (WHO) å heve nivået på alarmberedskapen på svineinfluensaen til nivå 5.

- Det er klart at viruset sprer seg, og det er ingen tegn til at spredningstempoet sakker av, sa Keiji Fukuda i WHO tidligere i går.
Les: Smittealarmen til nivå 5

Sent i går kom også UD med reiseråd for Mexico.

- I tråd med norske helsemyndigheters anbefaling, fraråder Utenriksdepartementet reiser til Mexico som ikke er strengt nødvendig, het det i det offisielle reiserådet som ble lagt ut på UDs nettsider i går kveld.

I dag sier Folkekelseinstituttet at det fraråder reiser til Mexico generelt. Det er ikke snakk om å fraråde reiser til New York ennå.

Les: UD: Ikke reis til Mexico

Stor økning i tilfeller i New York

- Vi ser at det ikke er noen nye dødstall i dag som følge av svineinfluensa. Det er en stor økning i smittetilfeller i New York, men dette er tilfeller begrenset til en spesifikk skole, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

New York har nå 51 bekreftede tilfeller av svineinfluensa. Totalt i USA var det 91 bekreftede tilfeller i morges.

- Her i Norge har vi fått inn et tredvetalls prøver i går og mer enn 30 prøver i dag. Laboratoriene analyseres fortløpende innkomne prøver. sier Larsen.

I går testet alle prøvene negativt på svineinfluensa. Testresultatene på dagens prøver vil være klare i 20 - 2030-tiden i kveld.

Samtidig presiserer Folkehelseinstituttet at det fremdeles ikke er noe kunnskapsgrunnlag for å anbefale munnbind. Grunnen til at det er gått til storstilt import av munnbind er fordi det kan komme til å bli et økende behov for mye munnbind hos helsepersonell.

Nye tilbud til publikum

Folkehelseinstituttet opplyser på pressekonferansen at en ny nettside med informasjon om svineinfluensaen vil være operativ over helgen: .

Det samme vil en telefontjeneste hvor publikum kan få råd.

Les også: Mexico stenger dørene

Et par med et lite barn på t-banen i Mexico by
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Dette er svineinfluensa - med grafikk

Svineinfluensa: tall

LAND

DØDE

BEKREFTET SMITTET

MISTENKTE TILFELLER

Kilde:

 Reuters

 Oppdatert 8. mai

Klokken 19.44

MEXICO

7

49

2500

USA

1

109

0

CANADA

1

19

0

SPANIA

0

13

84

STORBRITANNIA

0

8

257

TYSKLAND

0

3

8

NEW ZEALAND

0

3

10

ISRAEL

0

2

0

PERU

0

1

3

ØSTERRIKE

0

1

3

SVEITS

0

1

25

NEDERLAND

0

1

0

AUSTRALIA

0

0

114

FRANKRIKE

0

0

41

CHILE

0

0

26

BRASIL

0

0

2

DANMARK

0

0

11

COLOMBIA

0

0

10

SØR-KOREA

0

0

5

ARGENTINA

0

0

4

GUATEMALA

0

0

3

COSTA RICA

0

0

2

EL SALVADOR

0

0

2

SØR-AFRIKA

0

0

2

FINLAND

0

0

1

NORGE

0

0

1

SERBIA

0

0

1

Ekspander/minimer faktaboks

AKTUELT NÅ