Hopp til innhold

Påskegodtet kan være laget av barn

Sjokoladen i påskeegget ditt kan komme fra plantasjer der barn tvinges til å arbeide blant livsfarlige kjemikalier.

Påskegodt

Kakaoen i påskesjokoladen kan stamme fra barnearbeid. Svensk rapport påpeker at lite er gjort fra produsentenes side etter de ble varslet om uverdige forhold.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Sjokoladeprodusenter har kjent til problematikken i flere år, men kan fremdeles ikke garantere for gode arbeidsforhold hos sine leverandører, viser fersk rapport fra svenske Swedwatch.

Swedwatch, som ligner det norske Norwatch, slipper i dag en rapport hvor sjokoladeprodusentene Cloetta/Fazer, Nestlé og Kraft Foods, hvor Freia inngår, får på pukkelen.

Lite gjort etter tre år

I 2006 publiserte Swedwatch en rapport om forholdene på kakaoplantasjer i Ghana og Elfenbenskystnen. Barnearbeid, tvangsarbeid og helseskadelige abeidsforhold ble påpekt.

Les rapport: Chokladens mörka hemlighet

Produsentene ble gjort oppmerksomme på dette, men nå tre år etter er lite gjort, ifølge Swedwatch.

De store sjokoladeaktørene som selger mest kakao i Sverige har fremdeles ikke kontroll over de plantasjene de kjøper sine råvarer fra.

Kristina Bjurling, fungerende sjef i Swedwatch til Svenska Dagbladet.
Simen Sætre

Forfatter Simen Sætre besøkte barnearbeidere som ble utnyttet på kakaoplantasjer i Elfenbenskysten som research til boken 'Den lille stygge sjokoladeboka'.

Foto: Marte Garmann Johnsen

Kakaoplantene på plantasjene sprøytes med giftige ugressmiddel, og ofte jobber arbeiderne uten beskyttelse. Ett av ugressmidlene kan føre til øyeskader, hudutslett og i verste fall angripe lungene med dødlige følger.

I tillegg er arbeidet tungt og farlig, for å kutte løs de modne kakaofruktene brukes macheter, som ofte forårsaker kuttskader.

Kan ikke spore kakaobønnene

- Vi vet ikke hvor kakaobønnene kommer fra, sier Arto Almér, som er ansvarlig for leveransekjeden i Cloetta til avisen.

Journalist og forfatter av boken, "Den lille stygge sjokoladeboka" Simen Sætre dro til Elfenbenskysten i 2003 og snakket med barn som hadde blitt utnyttet som slavearbeidere.

Han mener norske sjokoladespisere bør vite at sjokoladen kan være basert på barnearbeid.

- Problemstillingen har vært kjent i Nidar og Freia, nå Kraft Foods, i ti år. Forholdene er blitt påpekt, men etter min mening er det ingen tegn til bedring, sier Sætre til Nrk.no.

Han sier sjokoladeprodusentene, når de blir konfrontert med dette, kommer med fine ord om tiltak som er satt i gang.

- Forenklet bilde

Informasjonssjef Anders Carne i Kraft Foods Nordic bekrefter overfor nrk.no at barnearbeid kan forekomme.

- Rapporten gir et veldig foreklet bilde av virkeligheten, man får inntrykk av at det er lett å kontrollere hvor kakaoen kommer fra, sier Anders Carne.

- Det er ofte små familier som dyrker kakao, og som selger til en oppkjøper som selger videre til en grossist. Det er så mange mellomledd at det er vanskelig å overvåke. Det er lett å si at vi ikke kontrollerer, men slik logistikken er i dag, er det ikke mulig å kontrollere, sier Carne.

- Vi gjør mye

- Vi må skille mellom barnearbeid i en familie der alle bidrar, og barnearbeid som er skadelig eller til hinder for skolegang. Vi må få bort den verste formen for barnearbeid, og det er satt i gang en mengde prosjekter som skal stoppe dette, og bedre forholdene for bøndene.

Han nevner blant annet en sertifiseringsordning som er i ferd med å innføres, og et bistandsprosjekt den svenske sjokoladeindustrien har startet i Vest-Afrika.

- Sætre sier vi taler med store ord. Det må han gjerne si, men det gjøre mye, og vi må fortelle om det, sier Anders Carne.

- Langsiktig arbeid

Også i Nidar mener de at de gjør hva de kan for å unngå at kakaoen produseres under uverdige forhold.

- Dette er absolutt en problemstilling vi tar på høyeste alvor, men det er et langsiktig arbeid som skal til, sier informasjonssjef Ellen Behrens i Nidar.

- Vi fant ut at det er umulig for oss å løse dette alene, derfor meldte vi oss inn i World Cocoa Fundation, en internasjonal bransjeorganisajone som spiller en ledende rolle i å bidra til bedre levekår for kakaobøndene, sier Behrens.

Foretar stikkprøver

Fordi det er så mange ledd mellom bonde og sjokoladefabrikk mener Behrens det er vanskelig å vite om kakaoen er laget av barnearbeidere.

- Det er utviklet en stikkprøvebasert kontrollordning som er i ferd med å rulles ut. I fjor var 50 prosent av områdene i Elfenbenskysten og Ghana omfattet av ordningen. Det betyr ikke at problemene er eliminert, derfor støtter vi utviklingsprosjekter for bønder og ungdom, sier Behrens.

- Alt i alt er det noen hundre tusen bønder som har dratt nytte av hjelpetiltakene, men når det er to millioner kakaogårder så betyr det at mye er ugjort og det er langt igjen.

- Tiltakene blir utsatt

I praksis blir ingenting gjort. Tiltakene som de lover, blir utsatt og ikke implementert.

Forfatter Simon Sætre

Nestlé og Cloetta utfører fremdeles ingen kontroller med arbeidsforholdene på plantasjene, mens Kraft Foods startet i 2007 å kjøpe inn en viss mengde kakao som sertifiseres av Rainforest Alliance.

- Jeg lurer på hvor mange prosent som kjøpes gjennom Rainforest Alliance, er det to eller 50 prosent, spør Sætre.

Swedwatch mener selskapene bør ta støtte ansvar for å kontrollere plantasjene.

- Kakao er et produkt som selges i flere ledd, men i mange andre bransjer har man lyktes med dette, selskapene må få kontroll over hvor kakaoen deres kommer fra, sier Bjurling til Svenska Dagbladet.

AKTUELT NÅ