Hopp til innhold

- JSF dobbelt så dyr

- Jeg tror nok det amerikanske jagerflyet Joint Strike Fighter blir dobbelt så dyrt som et fly fra det svenske JAS Gripen, sier forsvarsanalytiker John Berg.

John Berg

Forsvarsanalytiker John Berg.

Foto: NRK

Aftenposten skriver i dag at det kan vil bli tre ganger så dyrt for Norge å erstatte dagens F-16-fly med amerikanske jagerfly, som med de svenske flyene.

- Jeg tror ikke forskjellen blir så stor, sier Berg til NRK.

Israelske versjoner dyrere

Han viser til at det sammenliknes med en israelsk versjon av det amerikanske flyet, og at de israelske versjonene av fly alltid er dyrere fordi de har en del helt spesielt utstyr.

- Samtidig sammenlikner man med den versjonen av den svenske Gripen som er eksportert til Tsjekkia og Ungarn, men vi skal ha en ny versjon av Gripen, som nok kommer til å koste mer, sier Berg,

- Men at det amerikanske flyet blir dobbelt så dyrt som Gripen. Det tror jeg nok at vi kan fastslå, sier han.

Hemmelig hittil

Prisen for å kjøpe 48 amerikanske Joint Strike Fighter jagerfly kan komme på hele 60 milliarder kroner, viser tall fra USA. Det er 20 milliarder mer enn norske myndigheter anslår, skriver Aftenposten.

Joint Strike Fighter

Joint Strike Fighter

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Hittil har prisen på det amerikanske flyet vært hemmelig, og det har også prisen på flyets fremste konkurrent, svenske JAS Gripen.

Verken norske myndigheter eller produsentene har villet gå ut med prisen på anbudet, som ble innlevert i april i år, men amerikansk lovgiving og et ønsket salg til Israel av 75 fly avslører totalprisen på én JSF, alt inkludert: 202,66 millioner dollar.

Det betyr at de 48 flyene Norge ønsker å kjøpe, kan koste 9,72 milliarder dollar. Dette tilsvarer rundt 58 milliarder kroner etter dagens dollarverdi, skriver Aftenposten.

Svensk salg til Ungarn

Samtidig har det lekket ut at Gripen kostet Ungarn rundt 68 millioner dollar (410 millioner kroner) stykket, alt inkludert.

Selv om Ungarn har kjøpt en annen versjon enn den Norge overveier, kan prisen gi en pekepinn på tilbudet fra Sverige: i alt 20 milliarder kroner, nesten en tredel av prisen for JSF.

Dette beløpet er indirekte bekreftet av SAAB ved at selskapet har anslått mulige industriprosjekter i Norge til om lag 40 milliarder kroner, angivelig det dobbelte av hva flyene koster.

Regjeringen skal etter planen bestemme seg for hvilket fly Norge skal kjøpe innen nyttår.

AKTUELT NÅ