Hopp til innhold

- Trond brydde seg om alle

- Jeg skjønte med en gang at denne mannen hadde humoren langt fremme i panna, sier NRK-veteran Andreas Diesen om Trond Kirkvaag.

Andreas Diesen
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Diesen var allerede etablert i statskanalen da Trond Kirkvaag som sylfersk dimittert soldat kom inn i korridorene i NRK for første gang en dag i 1968.

 - Her er mannen som tenker helt makant som meg, husker jeg jeg tenkte, sier Diesen.

Andres ve og vel

- Han kunne le og vitse av de som var opptatt av makt og disiplin og utleverte sine menige og offiserer fra militæret i vanvittige parodier. Det var ikke så lenge siden jeg selv hadde vært soldat, så jeg husker vi sammenlignet opplevelser, sier Diesen om sitt første møte med Kirkvaag.

Diesen karakteriserer Trond Kirkvaag første og fremst som en mann som var opptatt av andres ve og vel.

- Jeg har aldri hørt noen si noe annet enn godt om ham. Han var en som brydde seg, sier Diesen.

En av de første arbeidsdagene tok Diesen Kirkvaag med på en hilserunde til det Diesen kalte "de viktigste folkene på NRK".

- Det var til folka på snekkerverkstedet, i rekvisitten og på grafisk, ikke sjefene. Jeg tror det gjorde inntrykk på Kirkvaag og det var en god begynnelse for ham. I hele sin NRK-karriere var han på fornavn med alle "på gulvet", sier Diesen.

Just-Nilsens arvtager

- Som artist kunne han absolutt alt. Han var den naturlige arvtager etter Rolf Just-Nilsen. Han tok ikke bare stemmen, men også tankene og logikken til dem han parodierte, sier Diesen.

- For ikke å snakke om kroppsspråket! Han var en slapstickens mester. Det er ingen som kan få dører i fjeset eller bevege seg som gammel dame i trafikken som han, sier Diesen.

Kollegaen trekker også frem Kirkvaags enestående evne til å snakke filmavis-språk, noe som gjorde det lett å skape sketsjer fra gamledager.

Ønsket visning av "Luftens helter"

- Trond var den 100 prosent perfekte tv-komiker. Han var en mester i både det verbale, fysiske og parodiske. Det er ganske morsomt at han er den som har vunnet flest priser i Montreux noensinne. Hvem ville trodd at lille Norge satt med den rekorden, sier Diesen.

Andreas Diesen hadde noe kontakt med Kirkvaag også den siste tiden.

- Jeg traff ham på sykeleiet, han var den samme optimistiske og spøkefulle Trond. Etter hans eget ønske blir den siste episoden av komiserien "Luftens helter" sendt på NRK i kveld, sier Diesen. 

- Det er umulig å si kort hva Trond har betydd for NRK, det krever en hel bok. Han var tvers igjennom en NRK Fjernsyn-komiker. Han gjorde alt av komikk og han gjorde alt for NRK. Han var strengt tatt over alle grenser lojal mot sin arbeidsplass, sier Diesen.

Løvetannbarn

I sommer kom overraskende og nye opplysninger om den kjente faren Rolf Kirkvaag i boka "Kom ikke nærmere. Jeg og far". 

- Trond fortalte om en tøff barndom i selvbiografien. Han var et løvetannbarn som klarte å vokse seg sterk gjennom motgang. Han var et menneske som fungerte på alle plan i det voksne liv, han var dypt respektert av alle.

- Trond var også en familiemann. Kona traff han allerede i skoletida. Han hegnet om henne, sønnene og barnebarna, sier Diesen. 

 

AKTUELT NÅ