Hopp til innhold

Henter hjem døde norske soldater

Norske myndigheter har hittil sagt nei til å få hentet hjem norske Waffen SS-soldater som døde i tysk tjeneste. Men nå kan 130 levninger bli hentet hjem fra Russland.

En tysk rekognoseringspatrulje fra Waffen SS på ski i Sovjetunionen 1943.
Foto: Scanpix / SCANPIX

Levningene av om lag 130 døde norske soldater ligger strødd på to høydedrag i en russisk skog, ved grensen mot Finland. Et 30-tall norske soldater er allerede tatt hånd om av den tyske krigsgravtjenesten.

Da hadde likene ligget i skogen siden slaget sto i juni 1944. Den første levningen ble identifisert og kom til Norge i desember i fjor, skriver Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Sterke følelser

De norske soldatene hadde meldt seg frivillig og tilhørte skijegerbataljonen i det tyske SS. Avdelingen som disse tilhørte ble neste utslettet i kamp med sovjetiske styrker 25. og 26. juni 1944, på de to høydedragene Kaprolat og Hasselmann. Noen av dem slapp unna, mens et 20-tall ble tatt til fange.

– Det knytter seg veldig sterke følelser til denne saken. Og etter den medieomtalen som har vært, har vi hatt mange henvendelser fra pårørende, sier Stein Ugelvik Larsen, professor ved Universitet i Bergen. Han leder Kaprolat-komiteen, som som sørge for å få hjemsendt levningene av nordmennene.

Plyndrer likene

Til nå har norske myndigheter ikke ønsket å engasjere seg i denne saken fordi nordmennene var i tysk tjeneste. Men i mai håper Larsen å sende av gårde en gruppe som består av rettsmedisiner og en ekspert fra Kripos som tar seg av identifikasjonsarbeidet.

– Mange av levningene ligger fortsatt slik de falt, mens noen befinner seg i en grunn innsjø som soldatene under kampene forsøkte å flykte over ved å svømme, sier Larsen.

– Problemet er at det begynner å haste veldig med å komme i gang med arbeidet. Det pågår dessverre en utstrakt plyndring av området begått av samlere av krigseffekter, sier han.

- Ekstremt uverdige

Til ANB sier generalkonsul Otto Mamelund ved Norges generalkonsulat i St. Petersburg at norske myndigheter vil yte nødvendig bistand ved eventuell hjemsendelse av flere levninger av norske soldater. Vanlig praksis er likevel at pårørende dekker kostnadene selv.

Dette er Kaprolat-komiteen uenig i.

– Vi mener norske myndigheter må ta de fulle konsekvensene av at et stort antall av landets borgere ligger døde i et annet land. Forholdene levningene befinner seg i er ekstremt uverdige. Det er i seg selv en nedverdigelse for Norge, sier han.

AKTUELT NÅ