Hopp til innhold

Oslo tingrett: Hussain har «sterke manipulative evner»

OSLO TINGRETT (NRK): Oslo tingrett mener Ubaydullah Hussain nærmer seg «lett påvirkelige personer» når han forsøker å rekruttere medlemmer til terrorgruppa Den islamske staten.

Thom Alexander Karlsen og Ubaydullah Hussain

Thom Alexander Karlsen fra Halden, som ble drept i Syria i 2014, hadde tett kontakt med Ubaydullah Hussain. Her driver de to misjoneringsarbeid på Karl Johan, før 24-åringen reiste til Syria.

Foto: Skjermdump

Anne Karoline Bakken Staff i PST

Politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff i PST ba om at Arfan Bhatti skulle bortvises.

Foto: Christine Svendsen / NRK

Hussain er siktet for å ha rekruttert fremmedkrigere til terrorgruppa Den islamske staten, IS, for å ha motarbeidet rettsvesenet og truet et vitne i en sak som er under etterforskning.

Politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff sa etter dagens fengslingsmøte at PST mener det er sterkt sannsynlig at Hussain kan begå nye straffbare handlinger.

Dette er en oppfatning som deles av tingrettsdommer Ingrid Sandberg, som torsdag besluttet at Hussain kan sitte fire nye uker i varetekt.

Forsvarer John Christian Elden opplyser i en SMS til NRK at avgjørelsen vil bli anket.

Kan ha rekruttert flere

Det er tidligere kjent at PST mener Hussain kan ha rekruttert minst én annen person, i tillegg til 18-åringen som ble stoppet i Sverige i fjor sommer. Dette er 24 år gamle Thom Alexander Karlsen, som ble drept i Syria i 2014.

Etter det NRK forstår etterforsker PST kontakten mellom Hussain og flere personer som har vært i Syria. PST-advokaten vil ikke gi et nøyaktig antall over hvor mange Syria-farere de mener Hussain har vært i kontakt med.

Arfan Bhatti

Arfan Bhatti under en appell foran Stortinget i 2012.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB Scanpix

– Vi er en tidlig fase i etterforskningen. Den endelige siktelsen er ikke ferdig. Foreløpig står det at det er flere, men jeg vil ikke gå inn på bestemt antall, sier Bakken Staff.

– Sterke manipulative evner

I fengslingskjennelsen mot Hussain heter det blant annet at han har «et modus med rekruttering til IS», og «tilrettelegging for at norske fremmedkrigere kan reise til Syria».

«Retten mener bevismaterialet med tydelighet viser de sterke manipulative egenskapene siktede innehar, som benyttes i kontakten med lett påvirkelige/sårbare personer. Retten har også vektlagt at rekrutteringsprosessen synes å skje relativt raskt gjennom tett kontakt over en kort periode med sterk ideologisk dreining hos den rekrutterte», heter det i kjennelsen.

Videre heter det at Hussains kriminelle atferd knyttes opp mot hans posisjon som lederskikkelse i Profetens Ummah og hans ekstremistiske holdninger.

Det heter også at denne atferden «ikke er avtagende», og at «det å være i politiets søkelys har liten betydning». Forsvarer John Christian Elden har følgende kommentar til tingrettens påstand om at «Hussain har sterke manipulative evner».

– Det høres ut som et politisk ladet begrep for at han har karismatiske talegaver og meninger dommeren ikke liker, skriver Elden i en SMS.

Bhatti: – Kjedelig

Hussain ble pågrepet i desember i fjor, og har siden sittet i varetekt. Han nekter straffskyld, og har varslet at han vil begjære seg løslatt i dagens fengslingsmøte.

Tilstede i fengslingsmøtet som startet klokken like før klokken elleve var også en annen profilert islamist, Arfan Bhatti. Han møtte opp sammen med et annet medlem av Hussains organisasjon Profetens Ummah.

Ubaydullah Hussain i Arfan Bhattis fengslingsmøte i 2015

Terrorsiktede Ubaydullah Hussain fremstilles for varetekt i Oslo tingrett. Her er han avbildet i forbindelse med Bhattis fengslingsmøte i januar 2015.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Aktor, politiadvokat Staff, ba imidlertid om at de to skulle bortvises. Hun viste til en paragraf i domstolloven som gir adgang til bortvisning fra retten, dersom vedkommende er straffedømt de siste fem årene.

Bhatti ble nylig løslatt fra Oslo fengsel, etter å ha sonet en dom for familievold.

– Det var kjedelig, sa Bhatti i en kort kommentar til NRK på vei ut av rettssalen.

Støtte

Bhatti har tidligere blitt beskrevet som «limet i det islamistiske miljøet» i Norge. Bhatti og Hussain har flere ganger vist støtte til hverandre under pågående rettsprosesser, blant annet da Hussain stilte opp i et av Bhattis fengslingsmøter i januar i fjor.

Hussain sa at det er ikke var noen grunn frykte at Bhatti skulle gjøre noe galt i

Terrorsiktet 18-åring

PST mener Ubaydullah Hussain skal ha rekruttert den norske 18-åringen til å slutte seg til IS.

Foto: Privat / Privat

Norge, og beskyldte myndighetene og pressen for å «drive med skremselspropaganda».

Bakgrunnen for siktelsen mot Hussain er at en 18 år gammel norsk statsborger ble stoppet på Landvetter flyplasss i Sverige i juni i fjor. PST mener 18-åringen var på vei til Syria for så slutte seg til terrorgruppa Den islamske staten, etter å hatt inngående kontakt med Hussain i forkant.

– Ikke grunn til fortsatt fengsling

Det var først i desember at Hussain ble pågrepet, fordi PST mener han har forsøkt å påvirke et vitne i saken. Under forrige fengslingsmøte, i starten av januar, slo Oslo tingrett fast at Hussain ville true vitner om han ble løslatt, og dermed fikk Politiets sikkerhetstjeneste (PST) medhold i sin begjæring.

Torsdag ba Hussain om å bli løslatt, fordi PST ikke lenger mener det foreligger bevisforspillelsfare. Advokat Hilde Wiig Nicolaysen, som representerte Hussain i fengslingsmøtet, sier hennes klient nekter straffskyld.

– Han mener det ikke er noen gjentakelsesfare. Han har ikke noen planer om å begå nye straffbare handlinger.

– Hva sier han om at han skal ha vært i kontakt med flere personer?

– Jeg vil ikke gå inn på saken, som sådan. Han er ikke kjent med sakens dokumenter, og derfor kan jeg ikke kommentere noe på det.

Verken forsvarer Nicoalysen eller politiadvokat Bakken Staff ønsker å kommentere Bhattis tilstedeværelse i retten.

Hilde Wiig Nicolaysen

Advokat Hilde Wiig Nicolaysen representerte Ubaydullah Hussain i torsdagens fengslingsmøte.

Foto: Christine Svendsen / NRK

AKTUELT NÅ