Hopp til innhold

Oljefondet tjente 692 milliarder

Oljefondet oppnådde det nest beste resultatet i fondets historie i 2013, til tross for at det ikke tjente noe på 1800 milliarder kroner som er investert i rentepapirer.

Norges bank

I Norges Banks lokaler fredag morgen presenterte sentralbanksjef Øystein Olsen årsresultatet for Oljefondet sammen med direktør Yngve Slyngstad.

Foto: NTB Scanpix

Statens pensjonsfond utland oppnådde en avkastning på 15,9 prosent i 2013, tilsvarende 692 milliarder kroner i 2013.

Oljefondet hadde et svært lønnsomt år i 2013, og slo markedet med 1 prosentpoeng i forhold til referanseindeksene fondet måles mot.

I Norges Banks lokaler fredag morgen presenterte sentralbanksjef Øystein Olsen årsresultatet for Oljefondet sammen med direktør Yngve Slyngstad.

– 2013 var et godt år for fondet, og avkastningen på 15,9 prosent er den nest beste i fondets historie, sier Øystein Olsen.

Målt i kroner har avkastningen aldri vært større i løpet av ett år.

Tjente ingenting på renteinvesteringene

Fondet tjente desidert best på sin beholdning av aksjer, som ga en avkastnning på 26,3 prosent i løpet av fjoråret.

– Resultatet var drevet av aksjeinvesteringene. 2013 var et år med flere usikkerhetsmomenter i verdensøkonomien, men likevel så vi en bred oppgang i aksjemarkedene, sier Yngve Slyngstad, som er leder for Statens pensjonsfond utland (Oljefondet).

Ved årsskiftet satt fondet med rentepapirer (obligasjoner) verdt over 1800 milliarder kroner. Men fondet tjente ingenting på sine renteinvesteringer i 2013, til tross for at mer enn 37 prosent av pengene var plassert i obligasjoner.

Har solgt seg ned i kull, gull og palmeolje

Oljefondet fortsatte nedsalget i selskaper der fondet vurderer at forretningsmodellen ikke er bærekraftig på sikt.

– I 2012 solgte vi oss ned i palmeoljeselskaper. I 2013 utvidet vi dette til å omfatte kullselskaper og gullselskaper, sier Slyngstad.

Det er selskaper som har som kullutvinning og gullutvinning som hovedaktivitet som Oljefondet nå har solgt seg ned i.

Fondet har solgt seg ned i 27 gruveselskaper og 27 selskaper innen palmeolje i løpet av 2013.

I tillegg har fondet solgt seg ned i 11 andre selskaper som en følge av at de befinner seg i sektorer og regioner som er spesielt krevende på grunn av miljøutfordringer, men vil ikke opplyse hvilke selskaper dette gjelder.

Slyngstad sier til NRK.no at han forventer en utvikling der det på sikt vil bli flere rene kullselskaper, men tror ikke at Oljefondets nedsalg på kort sikt vil bidra vesentlig til at denne utviklingen forsterkes.

Utvinning av gull, kull og palmeolje er sektorer som fondet anser som spesielt utfordrende.

Les også: Vil trekke Oljefondet ut av kullkraft


AKTUELT NÅ