Hopp til innhold

Forskere: Så farlig er IS for Vesten

IS-sympatisører står bak nesten åtte av ti terrorangrep i Vesten det siste året. Men bestemmer IS-ledelsen seg for å planlegge angrep selv, utgjør de en formidabel trussel, sier forskere.

Terror utført av IS-sympatisører

TERROR: Zale Thompson angrep politimenn med øks i New York, Mehdi Nemmouche Amed drepte fire personer på et museum i Brussel, Amedy Coulibaly skjøt en politikvinne og fire gisler i Frankrike og Omar Abdel Hamid El-Hussein skjøt mot et debattmøte og en synagoge i Danmark. De fire mennene er eksempler på terrorister som sympatiserte med IS.

Foto: Montasje

I en fersk artikkel forsøker FFI-forskerne Thomas Hegghammer og Petter Nesser å finne ut hvor stor terrortrussel IS utgjør mot Vesten, blant annet ved å analysere terrorplott fra 2011 til i dag.

Fra juli 2014 til juni 2015 var det 33 terrorplott i Europa, Amerika og Australia. I 79 prosent av tilfellene hadde terroristen eller planleggeren en link til den islamske staten (IS).

Linken besto hovedsaklig ikke i at planleggerne fikk penger eller veiledning fra IS, men ved at de ble inspirert av terrorgruppa.

– IS har vært effektive med å påvirke sympatisører i vesten til å utføre terrorhandlinger, sier Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Etter at talsmannnen i IS oppfordret til solo-jihad i september 2014 har det i snitt vært to sympatisør-angrep i måneden i vestlige land.

Abu Muhammad Al-Adnani

HOLDT TALEN: Abu Muhammad al-Adnani er mannen som oppfordret IS-sympatisører til å angripe på hjemmebane. Bildet er fra en annen sammenheng.

Foto: YouTube / Afp

Skytingen i København, gisseltagningen i Sydney og angrepet i Lyon er eksempler på slike angrep.

– Vi ikke har sett eksempler på toppstyrt angrepsplanlegging, der en større gruppe personer er trent med det spesifikke formålet å gjennomføre et stort angrep på vesten, sier Nesser.

– Formidabel trussel

Mange frykter at IS skal gjennomføre store terroraksjoner i vestlige land, som bombene på kollektivtransport i Madrid og London eller tvillingtårnterroren i New York.

Magasin al-Qaida Inspire

INSPIRE: I 2010 forsøkte al-Qaida å oppmuntre til solo-jihad i vesten, blant annet ved å gi ut det engelskspråklige magasinet «Inspire». IS har likevel lyktes bedre i å inspirere til slike angrep enn al-Qaida, sier Nesser og Hegghammer.

Foto: AFP

Det har ikke skjedd. Angrepene har stort sett vært enkle, utført av få personer og med kniver, små bomber og skytevåpen.

Nesser forklarer det med at IS har prioritert å holde på områdene de har erobret.

– IS har en sterk organisasjon med mye penger og kapasitet. Hvis IS endrer strategi og planlegger toppstyrte aksjoner av større format, vil de kunne utgjøre en formidabel trussel, sier Nesser.

– Hva er det viktigste for å hindre at IS endrer taktikk?

–​ Det viktigste er å hindre ny rekruttering fra vesten til IS lokalt og styrke etterretning for å finne celler som er under oppbygning. I siste instans må også vesten være forberedt på å trappe opp militære mottiltak.

Truer med terror i London og Paris

​Forskerne har sett hvordan ledere, mellomledere og fotsoldater i IS omtaler angrep i vestlige land.

Osama bin Laden

TYDELIG: Osama bin Laden la ikke fingrene imellom og sa gjentatte ganger at al-Qaida ville angripe vesten: «Jeg sverger ved gud (...) at verken Amerika eller noen som bor der vil være trygge», er en av hans uttalelser.

Foto: Ap

– Det har kommet svært hatske trusler. Samtidig peker uttalelsene mot at IS vil at angrepene skal komme som en reaksjon på mottiltak vesten har gjort mot IS lokalt.

Den tydeligste terroroppfordring kom i mars 2015, da talsmann al-Adnani sa: «vit at vi vil ha Paris - med Allahs godkjennelse - før Roma og før Spania, etter at vi formørker deres liv og ødelegger Det hvite hus, Big Ben og Eiffeltårnet».

– Uttalelsen må tas ekstremt seriøst, men det er ikke et entydig løfte om nært forestående terrorangrep. Det kan også leses som en strategi om å angripe vesten en gang i fremtiden, sier Nesser.

AKTUELT NÅ