Hopp til innhold

Bispedømme risikerer millionkrav fra 384 kommuner

Oslo katolske bispedømme kan komme til å motta krav om tilbakebetaling av 40 millioner fra 384 kommuner i forbindelse med medlemsrotsaken.

Biskop Bernt Eidsvig i Den katolske kirke

Biskop Bernt Eidsvig er siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Når saken om medlemsrotet blir avsluttet, venter vi å få tilbakebetalt penger fra Oslo katolske bispedømme som er mottatt i strid med regelverket, sier byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H), til Vårt Land.

Beslag fra kontorene til Det Katolske Bispedømme

Biskop Bernt Eidsvig er siktet for grovt bedrageri.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Mandag ble det kjent at Fylkesmannen i Oslo og Akershus krever over 40 millioner kroner tilbake fra Oslo katolske bispedømme. Fylkesmannen har konkludert med at 33 prosent av det offentlige tilskuddet til bispedømmet i fjor gjaldt personer som var ugyldig innmeldt.

Kommunene kan imidlertid også komme til å kreve anslagsvis 40 millioner fra bispedømmet, dersom Fylkesmannens lovtolkning blir stående, ifølge avisen.

384 betalte tilskudd

Av landets totalt 428 kommuner betalte 384 av dem tilskuddskroner til bispedømmet i fjor. I de fleste kommuner ligger tilskuddsbeløpet på et nivå som tilsvarer statens beløp, som i fjor var på 449 kroner.

Oslo kommune betalte tilskudd for 32.290 medlemmer i fjor.

Fungerende administrativ leder i bispedømmet, Lisa Wade, sier til Vårt Land at de er forberedt på at kommuner kan komme til å kreve tilbake støtte, men påpeker at bispedømmet vil påklage Fylkesmannens vedtak til Kulturdepartementet.

– Vi har en helt annen lovforståelse enn Fylkesmannen, sa Wade til NTB mandag. Hun påpekte at saken er juridisk komplisert.

Over 40 millioner

Ifølge Dagbladet lyder kravet fra Fylkesmannen på 40.581.723 kroner.

Den ugyldige innmeldingen skjedde ved at ansatte i bispedømmet fant polsk- og spanskklingende navn i telefonkatalogen, søkte opp personnummeret deres i Folkeregisteret og registrerte dem som medlemmer – uten at medlemmene selv fikk vite om det.

– Oslo katolske bispedømmes metode for innmelding der personer er blitt medlemmer uten at de selv har meldt seg inn, strider mot trossamfunnsloven og underliggende regelverk og er ulovlig. Innmeldingene er ugyldige, skriver Fylkesmannen i brevet.

AKTUELT NÅ