Hopp til innhold

«John» solgte hasj ved Akerselva: - Jeg vil ikke tape i livet

For 29 år gamle «John» ble rusmiljøet ved Akerselva i Oslo er sted hvor han fant tilhørighet og aksept, da han manglet jobb og inntekt.

«John» solgte hasj ved Akerselva

Nå har «John» kommet seg ut av det åpne rusmiljøet, men tidligere var det her han fant tilhørighet.

Foto: NRK

– Vi pleide å være ved Akerselva og selge hasj. Jeg hadde ikke noen penger eller inntekter. Det var sånn jeg startet med kriminalitet, forteller 29 år gamle «John» fra Somalia.

Han kom til Norge med familien sin like før han fylte 15 år. De bodde i en liten leilighet på Oslos østkant, og John drømte etter hvert om et eget sted å bo.

– Jeg gikk bygg og anlegg på videregående og hadde bra karakterer, men fikk ikke jobb for det. Det kom folk fra Europa som hadde mer erfaring enn meg, som ble ansatt, forteller han.

Ikke klar for hjelp

Uten jobb og inntekt ble veien kort til miljøet ved Akerselva i Oslo. «John» husker at han møtte folk fra Uteseksjonen, men han var ikke innstilt på deres hjelp for å komme seg ut av rusmiljøet.

– Jeg hadde ikke så mye kontakt med dem. På den tiden var jeg heller ikke opptatt av å spørre så mye om hjelp, jeg tenkte ikke på det, forteller han.

Moses Deyegbe Kuvoame

Moses Deyegbe Kuvoame står bak doktorgradsavhandlingen om det åpne rusmiljøet.

Foto: Kristine Næss Larsen

Han er ikke alene. Konklusjonen i en ny doktoravhandling fra Institutt for kriminologi og rettssosiologi ved Universitetet i Oslo er at flere minoritetsungdommer i det åpne rusmiljøet ikke fanges opp av hjelpeapparatet.

– Dette er ungdommer som har negative erfaringer med barnevernet og rettssystemet, og som derfor har mistillit til tiltaksapparatet, forteller Moses Deyegbe Kuvoame som står bak doktoravhandlingen "In search of care".

Tenker på vennene

«John» lyktes med å slutte med rus og kriminalitet, og har nå begynt å søke jobber. Men ofte går tankene til dem han ble kjent med som fortsatt sliter i det åpne rusmiljøet.

– De fleste av dem er blitt skikkelig narkomane, noen sitter i fengsel, og noen er døde, forteller han.

Selv drømmer han om en bedre fremtid med jobb, og han er fast bestemt på å gjøre det han må for å lykkes.

– Jeg vet ikke hva som kommer til å skje i framtiden, men jeg håper at alt skal gå på riktig spor. Jeg håper jeg klarer å finne meg en bra jobb, at jeg skal klare det. Hvis jeg gir opp, så er det tapt. Men jeg vil ikke tape her i livet, jeg har sett mye og gjort mye, men jeg vil ikke at det skal gå verre, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger