Hopp til innhold

– Norske myndigheters overgrep blir ikke tatt tak i

Norge er flinke til å fordømme menneskerettighetsbrudd i utlandet. Samtidig svikter norske myndigheter på hjemlige menneskerettsbrudd. Det mener jurist Gro Hillestad Thune.

Gro Hillestad Thune

Jurist Gro Hillestad Thune er ikke imponert over norske myndigheters arbeid med menneskerettighetsbrudd i eget land.

Foto: NRK

Nordmenn forbinder brudd på menneskerettighetene med overgrep i land med brutale regimer. Samtidig har debattene rundt Mulla Krekar, asylbarn og ytringsfrihet aktualisert synet på menneskerettigheter også i Norge.

Jurist og tidligere medlem av Den europeiske menneskerettighetskommisjonen mener vi svikter på hjemmebane, og at vi er dårligere enn andre land til å ivareta grunnleggende rettigheter.

Svikter på flere områder

– Testen finner vi på bakkenivå. Det jeg ser er at mange i Norge i dag utsettes for overgrep fra myndighetens, og at dette ikke blir tatt godt nok tak i, sier Thune til programmet Søndagsavisa på NRK P2 (hør debatten i lenken under).

Hun peker på blant annet rusfeltet, psykisk helse og barnevern, men også andre deler av det norske samfunnet.

I serien «Her svikter Norge» på NRK før jul 2014 innrømmet både direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet og helseminister Bent Høie (H) at de var kjent med menneskerettighetsbrudd i norsk eldreomsorg. Det kom også frem at systemsvikten både her og i barnevernet har vært godt dokumentert i en årrekke uten at myndighetene har klart å løse problemene.

Et annet område der det har blitt avdekket brudd gjentatte ganger, er behandlingen av varetektsfanger.

Denne uken har NRK vist at både Frps Siv Jensen og Arbeiderpartiets Knut Storberget har uttalt at Norge kan bryte generelle menneskerettigheter under gitte forutsetninger.

Hadia Tajik mener Knut Storbergets uttalelser fra 2002 var ukloke, og at de ikke representerer Arbeidepartiets syn på menneskerettighetene.

Hadia Tajik (Ap) og Siv Jensen (Frp) i debatt om å åpne for å bryte menneskerettighetene i Dagsnytt 18 denne uken.

Storberget har beklaget uttalelsene.

Tetzschner: – Grunnleggende har vi et godt system i Norge

Michael Tetzschner

Michael Tetzschner (H) mener Norge har gode systemer for å fange opp menneskerettighetsbrudd.

Foto: Lena Høyberg / NRK

– Norge er et menneskerettighetsland som er ivrige internasjonalt. Det gir en tro på at det er slik vi har det og slik vi gjør det menneskerettighetene skal være. Men jeg har sett at vi hele tiden har vært bakpå med å inkorporere disse rettighetene, og med å følge det opp i praksis, sier Thune.

Advokat og stortingsrepresentant for Høyre, Michael Tetzschner er ikke enig i Thunes påstander på generell basis.

– Men jeg synes Thune har et godt poeng. Man må holde orden i eget hus hvis man skal være moralsk overdommer for andre, sier Tetzschner.

Han sier norsk lovgivning innkorporerer menneskerettighetene på en god måte, og at vi har velfungerende tilsynsordninger og systemer som skal avdekke og forhindre regelbrudd.

AKTUELT NÅ