Hopp til innhold

Her reddes skituristene ut mellom stormkastene

I stormkast opp mot 27 meter i sekundet valgte turlederen å be om hjelp.

rredningsaksjon breen 2

Vinden lettet litt da Sysselmannens helikopter kom for å redde skiløperne.

Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen

– Da vinden kom opp i 27 meter i sekundet i kastene, løsnet et av teltene og et annet blir spjæret. Da tok jeg avgjørelsen om at nå trenger vi hjelp, vi hadde begynt å miste utstyr, sier Brynjulv Eide til NRK.

Det var ved halv tolv-tiden første påskedag at Sysselmannen ble kontaktet av en gruppe på 19 skiløpere som ba om hjelp til å komme seg fra Akademikerbreen, nord for Longyearbyen.

Det var svært dårlig vær i området med sterk vind og snø, og været var ikke ventet å bedre seg.

Blåste opp

Allerede kvelden før hadde turfølget begynt å forberede seg på det dårlige været som værmeldingene varslet, forklarer Eide, som var en av tre guider i gruppa.

– Allerede etter den første overnattingen i telt med over 30 minusgrader, hadde i bestemt oss for å avbryte planene om å gå opp på Newtontoppen, og heller fortsette turen i lavere terreng der det var både mildere og mindre vind, sier Eide, som jobber for selskapet til Jarle Trå.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Akademikerbreen» i nytt vindu

Påskeaften slo de leir på Akademikerbreen, og hadde funnet en god leirplass med tanke på den meldte vinden som skulle komme. På morgenen første påskedag kjente Eide at det begynte å blåse opp, og vindstyrken lå først på rundt 22 sekundmeter i kastene.

– Vinden kom fra sør, så vi gikk sammen om å bygge en skikkelig levegg, og har allerede varslet gruppa om at det var utelukkende å bryte leir og begynne å gå videre når vi lå så trygt som vi gjorde.

Alle i leiren bytter på å kontrollere teltene, og alle er varme og ved godt mot.

redningsaksjon akademikerbreen

To av teltene til ekspedisjonen var allerede ødelagt før de ba om hjelp.

Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen

Forberedt på å vente lenge på hjelp

Utover formiddagen blåser det stadig sterkere, og vinden endrer retning flere ganger.

– Jeg tar en første telefon til Sysselmannen, forteller hvor vi er og hvor mange vi er. At det står bra til med oss, men at vi er på grensen av hva som er trygt, sier Eide.

Det var når teltene begynte å ryke at Eide bestemte at nå var det eneste forsvarlige å be om hjelp til å komme seg i sikkerhet. Da han fikk varslet Sysselmannen var han usikker på hvor lang tid det ville ta å få hjelp.

– Jeg så ikke for meg at helikopteret ville kunne lande, slik som været var. Jeg informerte gruppa, og alle var innstilt på å stå på med å sikre leiren så vi hadde nok telt, soveposer og annet utstyr til alle 19, sier Eide.

Men bare en kort stund etter at Sysselmannen blir varslet, letter været i en periode. I underkant av en og en halv time senere er alle nitten hentet ut av Sysselmannens Super Puma-helikopter.

– Alle skulle hjem trygt

Alle 19 kom uskadd fra hendelsen, og Eide skryter av ekspedisjonsdeltakerne som alle sto på med å sikre telt og utstyr, og var flinke til å motivere hverandre.

– Jeg angrer på ingen måte på at jeg valgte å ringe etter hjelp da jeg gjorde det. Vi hadde med oss 16 gjester ut, og vi skulle ha med oss like mange hjem i god form, sier Eide.

Nå er alle 19 trygt plassert i Longyearbyen, nesten en uke tidligere enn de egentlig skulle vært ferdige med turen.