Hopp til innhold

Har hentet ut alle skiløperne på Svalbard

Marginale værforhold under redningsaksjon. Men sysselmannens redningshelikoptre fikk hentet de 19 skiløperne ut under en liten åpning i været.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Akademikerbreen» i nytt vindu

– Alle er nå landet her i Longyearbyen, sier førstebetjent hos Sysselmannen på Svalbard, Per Andreassen.

Han forteller at de måtte la alt utstyret være igjen.

– Vi hadde et kort vindu på å lande helikoptrene og få alle om bord. Derfor prioriterte vi mennesker framfor utstyr. Så nå er alle ute av området og trygge, sier han.

– Hvordan er formen deres?

– De har nettopp landet, så det vet jeg ikke. Men tilbakemeldingene vi fikk underveis sa at alle er i god form.

Hovedredningssentralen i Nord-Norge bekrefter at det var marginale forhold for helikoptre i området, men at en liten åpning i været gjorde redningsaksjonen mulig.

Laster Twitter-innhold

Måtte hentes ut

Det var tidligere i dag at 19 skiløpere trengte hjelp til å komme seg ut fra Akademikerbreen på Svalbard.

Super Puma-helikopteret som fløy fra Svalbard til Grønland

Sysselmannen på Svalbard disponerer blant annet et Super Puma-helikopter.

Foto: Sysselmannen på Svalbard

Hovedredningssentralen i Nord-Norge fikk melding fra Sysselmannen klokken halv tolv søndag.

Skiløperne skal ha slått leir da det ble dårlig vær. Det var tre guider blant de 19 skiløperne, og det var de som meldte fra til Sysselmannen at de trengte hjelp.

Det var minus 10 grader og det blåste full storm i området med 26 sekundmeter vind.

– Det blåser heftig og teltene har begynt å revne. De har derfor bedt om å bli hentet, og under forholdene virker det fornuftig, sa redningsleder Frode Iversen på hovedredningssentralen under aksjonen.

To helikoptre satt inn

Laster Twitter-innhold

Sysselmannen på Svalbard satte inn to helikoptre. Parallelt organiserte de også for å dra ut med skuter, i tilfelle været ble for dårlig for å hente dem ut med helikoptre.

– Det er store værforskjeller på Svalbard og meldt mye snøfokk. Det kan bli problematisk i forhold til sikten, og for å lande helikoptrene, sa Andreassen.

Har kontakt via satellitt-telefon

Underveis hadde Sysselmannen på Svalbard kontakt med skiløperne via satellitt-telefon. For å spare batteri ble det avtalt at skiløperne skulle melde fra hvordan det gikk hver time.

Via telefonen ble sysselmannen opplyst om at de 19 var ved godt mot, men at de hadde mistet to telt og barduner, og at de startet byggingen av levegg.

Sysselmannen på Svalbard anså situasjonen som alvorlig.

– Det er erfarne guider der ute, så når de melder fra om at de trenger hjelp til å komme seg ut, så tar vi det alvorlig, sa førstebetjent hos Sysselmannen på Svalbard, Per Andreassen.