Hopp til innhold

Forsvaret mangler over 1000 AG3 og maskinpistoler

Mer enn 1000 håndvåpen og ti maskingevær er forsvunnet fra Forsvaret, og noen av våpnene er trolig stjålet.

Video 37b8eb3c-53be-419f-bc88-4c302bee8772.png

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Nord-Hålogaland heimevernsdistrikt 16 (HV - 16) etterlyser våpen og ammunisjon hos avdelingens befal og soldater, og ber dem kvittere for det de måtte ha utlevert.

Sturla Bangstad

Sjef for HV- 16, oberst Sturla Bangstad.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Sjef for HV- 16, oberst Sturla Bangstad, avviser at de mangler kontroll med våpen og ammunisjon, men hevder at HV-16 må inndra våpen og ammunisjon og lagre dem i avdelingen om det skal bli full kontroll med utstyret.

– Heimevernet har god kontroll på våpensituasjonen og min forståelse er at det er slik i øvre deler av Forsvaret også, sier Bangstad.

Totalt mangler Forsvaret 1.126 håndvåpen. 976 AG -3 , 47 maskinpistoler MP-5 og 103 pistoler. Hvordan de er blitt borte er ikke helt klart. Hvor mange våpen HV-16 mangler vil ikke oberst Sturla Bangstad si noe om, men sier det er snakk om et mindre antall.

Sendt brev til soldater

For å få oversikt, har de sendt brev til sine soldater og befal hvor de blant annet skriver:

Dersom du har levert inn beredskapsammunisjonen tidligere, ber vi om at du angir tid, sted og til hvem den ble levert.

– Her må vi bare legge oss helt flate for her har det vært en dårlig formulering fra vår side. Når det gjelder kontrollen både av ammunisjon og våpen snur vi hver en stein for å få god kontroll, noe jeg mener vi har.

Vurderer våpenkontrollen

Christian Øverli

Pressetalsmann hos forsvarssjefen, major Christian Øverli.

Foto: Terje Huse

Forsvaret skal vurdere om våpenkontrollen må skjerpes, opplyser pressetalsmann hos forsvarssjefen, major Christian Øverli.

– Nå er vi igang med en omfattende telling av våpen og resultatet av det vil kanskje føre til at det blir vurdert nye tiltak. Forsvaret har god kontroll på sine våpen, det er derfor vi gjennomfører en årlig telling, slik at vi skal ha en best mulig oversikt også over eventuelle avvik, sier Øverli.

Forsvaret ser alvorlig på hvis våpen blir borte.

– Det er slik at konseptet for våpen i Heimvernet bygger på tillit til at heimevernssoldaten tar vare på det våpen som han eller hun har kvittert på. Det er nødt til å få følger dersom våre soldater ikke tar vare på sine våpen i henhold til bestemmelsene.

Færre øvelser - dårligere kontroll

Tidligere hadde Heimevernet årlig øvelser med sine befal og soldater. Under disse øvelsene ble våpen og ammunisjon kontrollert, men stadig økonomikse kutt har ført til færre øvelser og det har bidratt til dårligere kontroll.

– Konseptet blir vanskelig å følge, men Heimvernet har nå nedsatt en arbeidsgruppe for å se på muligheter for å sentrallagre våpen. Fordelen med dette er at da har vi til en hver tid fysisk kontroll med våpen, sier Bangstad.

Kan ikke soldater og befal i Heimevernet fremskaffe de våpen og den ammunisjon de har kvittert for, blir saken som oftest anmeldt til politiet.