Hopp til innhold

Tilbakeviser Hamsunsenter-kritikk: – Vi har store ambisjoner, men er fortsatt en bleieunge

«Hamsunsenteret er redusert til en bygdekino og konsertarena for folkekjære artister», skriver kulturkommentator Ingunn Økland i Aftenposten. – Tendensiøst og surmaget, sier fagsjef Hanne Jakhelln i Nordlandsmuseet.

– Selve bygget er vel den eneste internasjonale suksessen Hamsunsenteret opplever. Senteret skulle gi Hamsun et internasjonalt løft og være et nasjonalt kraftsentrum for formidling av forfatterskapet, men ambisjonene er skrumpet kraftig inn, skriver kulturkommentator Ingunn Økland i Aftenposten.

Og hun lister opp mangel på internasjonale akademikere som har hatt forskningsopphold ved senteret, lave besøkstall og gjør et poeng av senteret har gjort skoleelever til sitt kjernepublikum – som ikke selv betaler inngangsbilletten.

– Hamsunsenteret vil bli stående som et kulturminne om det velstandssamfunnet Norge var i oljealderen, skriver Økland.

– Hun er hjertelig velkommen

Hanne Jakhelln har vært prosjektleder for "Den verdifulle kystkulturen i Nordland"

FORSVARER HAMSUNSENTERET: Fagsjef Hanne Jakhelln stiller seg undrende til kritikken senteret får i Aftenposten.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

Nordlandsmuseet, som er ansvarlig for driften av Hamsunsenteret avviser kritikken – både det som går på økonomien for senteret og det kulturelle innholdet.

– Dette er lettvint journalistikk, som i tillegg er tendensiøs og surmaget. Vi har hatt en fin sesong med en liten oppgang i antall besøkende. Vi holder fint målet om 20.000 besøkende i året, sier fagsjef Hanne Jakhelln i Nordlandsmuseet til NRK.no.

Hamsunsenteret ligger i naturskjønne omgivelser på Oppeid i Hamarøy kommune. Senteret åpnet i 2009, og er nå i sitt tredje ordinære driftsår. Jakhelln innrømmer at Hamsunsenteret har høye ambisjoner om å bli et kulturelt fyrtårn også internasjonalt.

– Men vi er fortsatt en bleieunge i norsk museumssammenheng, og må få litt tid på oss før vi kan vise til de resultatene vi håper en dag skal komme. Hele museums-Norge sliter med å være utfordrende. Vi har mange planer, men må ta ett steg av gangen, sier Jakhelln.

Henning Kvitnes

Torsdag kveld overvar 150 publikummere en konsert med artisten Henning Kvitnes, mens det på dagtid var konferanse med Nordnorsk lederutvikling.

(artikkelen fortsetter under)

Hamsunsenteret

Fra utstillingene på Hamsunsentert.

– Økland har kanskje et poeng?

– Det er ikke til å stikke under en stol at det ikke er enkelt å opparbeide en internasjonal kulturinstitusjon på Oppeid i Hamarøy. Men vi får stadig flere henvendelser og besøk fra utlandet. Snart kommer en russisk delegasjon hit, og både Kulturdepartementet og Barentssekreteriatet deltar.

I sommer har Hamsunsenteret satt opp flere forestillinger basert på Hamsuns skikkelser, blant annet fra Pan og Landstrykere.

– Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger. Jeg skjønner heller kritikken om skoleelever. Det er en av hovedfunksjonene våre å lære de unge om alle sider ved Nobelprisvinneren Knut Hamsun. Det er kanskje vår viktigste oppgave, sier Jakhelln.

– Ikke krise

Det årlige budsjettet ved Hamsunsenteret ligger på seks millioner kroner. Tidligere i sommer gikk fungerende direktør Arne André Solvang ut og kalte tilstanden rundt museet «kritisk». Han uttalte at dersom utstillingene ved museet skulle bli optimale for alle aldersgrupper, så trengs det minst ti årlige millioner til.

– Det er ikke krise ved Hamsunsenteret – det går greit. Vi jobber med økonomien, og er i en god dialog om finansieringen både med Nordland fylkeskommune og Hamarøy kommune. Når det er sagt er ikke Hamsunsenteret alene i museums-Norge om å ha anstrengt økonomi. Ingen museer har vel nok penger til rådighet, sier Jakhelln.

Inviterer Økland på besøk

Hun stiller spørsmål om kommentator Ingunn Økland har vært på Hamsunsenteret. Hvis ikke er hun hjertelig velkommen.

– Vi skal ta oss godt av henne, vise henne rundt og sette henne inn i alle forhold, sier Jakhelln til NRK.no.

Hamsunsenteret

Fra utstillingene på Hamsunsentert.

Foto: Bjørn Tore Pedersen / NRK