Hopp til innhold

– Spinnvilt og ufint av Bottolfsen

– Det må være takknemlig å hjelpe vanskeligstilte, når man gjør det på sine egne premisser, sier aktivist Arild Knutsen. Han reagerer på utspillet fra ildsjel Shirley Bottolfsen om at hun føler seg misbrukt av romfolket.

Shirley Bottolfsen og romfolket

SKUFFET: Shirley Bottolfsen er skuffet og lei seg fordi romfolket har kommet tilbake.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

For noen måneder siden samlet den lokale ildsjelen i Bodø Shirley Bottolfsen inn 29.000 kroner for å sponse hjemreisen for en gruppe rumenere i Bodø.

I april reiste en familie hjem, og i juli forlot en annen gruppe.

I september er de rumenske tiggerne tilbake. Det får henne til å føle seg misbrukt.

– I tillegg er flere i familien kommet i tillegg. Det er veldig leit, for jeg ville gjerne hjelpe dem. Men når jeg blir misbrukt på denne måten, er det ikke greit, sa Bottolfsen til NRK.no lørdag.

Familien som bodde i biskopens hage, og som fikk pengestøtte i juli, ble ifølge Bottolfsen igjen i Oslo med 8.000 kroner . Disse pengene skulle dekke reise videre til Romania.

– De lovet meg å bruke pengene på å komme seg videre til Romania, men de beholdt pengene og ble i Oslo, sa hun til NRK.

– Galt å hjelpe på sine egne premisser

Utspillet vekker reaksjoner hos Arild Knutsen, som er aktivist, foreningsleder og humanist.

– Det et spinnvilt premiss å stille betingelser for å yte hjelp. Det er dessuten ufint av Bottolfsen å gå, som fornærmet, ut i media og si at hun ikke vil hjelpe «dem» lenger, sier leder Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk.

Knutsen har erfaring fra arbeid med mennesker på gateplan, han deltok i utviklingen av gatemagasinet =Oslo og ble i 2009 ble Arild Knutsen kåret til Årets Oslo-borger av Aftenpostens lesere.

Biskopen enig

Biskop Tor B. Jørgensen i Sør-Hålogaland bispedømme har heller ikke sansen for å yte bistand og samtidig sette premisser for hjelpen.

– Både ut fra min egen erfaring og ut fra enkel psykologi bør det i stor grad være opp til den som får bistand hvordan de velger å bruke dem, sier han til NRK.no.

Arild Knutsen mener Shirley Bottolfsens utspill minner mye om hvordan folk har reagert og ment at vanskeligstilte narkomane er misfornøyde skapninger fordi de tigger på gaten, men likevel takker nei til mat.

– Dette er svært abstinente mennesker som ikke har vært i stand til å vise takknemlighet for mattilbudet, fordi de derimot trenger penger til stoff for å bli «friskmeldt» Det er ikke alltid så enkelt i en slik situasjon, å forklare. Det er særlig vanskelig å få andre til å forstå, sier Knutsen til NRK.no.

– Lever i fattigdom

Arild Knutsen

Arild Knutsen har markert seg i kampen for narkomanes rettigheter og for en ny narkotikapolitikk, og deltok i utviklingen av =Oslo. Her sammen med en romkvinne i Oslo.

Foto: Privat

Han mener at oppførselen til vanskeligstilte er generelt vanskelig å forstå for bedre stilte.

– Særlig for dem som ikke har vært der selv. Denne problemstillingen er i kjernen for vår tids fordømmelser, krenkelser og likegyldighet. Romfolk lever i ytterste fattigdom i Europa og er stadig Europas mest stigmatiserte og diskriminerte menneskegruppe, sier Arild Knutsen.

Knutsen har ingen problemer med å se at Bottolfsen mente det godt da hun hjalp romfolket med penger.

– Bottolfsen har åpenbart gode intensjoner. Men å stille som premiss at de da skal bli hjemme, det er misforstått. Nesten som å be dem bli hjemme og sulte i hjel, sier Arild Knutsen.

– Ubalansert maktforhold

Han mener maktforholdet mellom velmenende nordmenn og fattige romfolk er ubalansert.

– Når mennesker med trygg økonomi og noe til overs møter mennesker som lever fra hånd til munn, er maktforholdet i utgangspunktet svært ubalansert. Da må man kunne evne å utjevne denne skjevheten slik at man ser hverandre rett i øynene som to fullverdige skapninger. Først da kan man oppnå gjensidig kommunikasjon, fullstendig uten premisser fra den ene parten, sier Arvid Knutsen til NRK.no.

Biskopen overrasket over retur

De Rumenske tiggerne i Bodø får betalt hjemreisen til Romania.

Rumenere reiser fra Bodø

Biskop Tor B. Jørgensen vil ikke kommentere utspillet til Shirley Bottolfsen, men han innrømmer at han er overrasket over at romfolkene er tilbake i Bodø. Meningen var at de skulle reise hjem til Romania etter at ildsjelen Shirley Bottolfsen betalte hjemreisa.

Tor B. Jørgensen

Biskop Tor B. Jørgensen i Sør-Hålogaland.

Foto: Ola Helness / NRK

– Min forståelse var at de skulle reise tilbake til Romania, og kanskje komme tilbake neste sommer, sier biskop Tor B. Jørgensen, som nå vil prøve å få i stand et møte med romfolkene.

– Jeg ser fram til å møte dem og få avklart hva som har skjedd med dem siden de forlot Bodø.