Hopp til innhold

Pakker sammen teltene og reiser hjem til Romania

Romfolket, som den siste uka fikk slå opp teltene sine i biskopens hage i Bodø, sier de har tjent så godt på tigging og flaskesamling at de nå reiser hjem til Romania.

Romfolk drar fra Bodø

Familien fra Romania har bodd i biskop Tor B. Jørgensens hage de siste 11 dagene. I dag forlater de Bodø.

Foto: Munevver Yildis / NRK

– Vi har tjent en god del penger i løpet av sommeren i Bodø. Pengene vil vi bruke på våre barn og til utdanning. Vi vil ikke at de skal leve samme liv som oss. Vi takker gud for hjelpen vi har fått, sier romfolket til NRK.

Etter å ha måttet flytte på seg to ganger i Bodø kommune, fikk romfolket for 11 dager siden invitasjon til å bo i hagen til biskop Tor B. Jørgensen. I dag reiser de.

Takknemlig

Familien fra Romania, som egentlig hadde planer om å bli værende i Bodø til over festivalsesongen, har vært i dialog med biskopen over helgen, og situasjonen omkring reisen sørover er nå avklart.

– Vi vil takke Bodø by. Folk her har vært enestående med oss. Vi har fått hjelp, vi har fått lov til å bo her, vi har fått penger, sier romfamilien som i dag reiser fra biskopens hage i Bodø hjem til Romania.

Biskop Tor B. Jørgensen kan bekrefte at romfolkets forventninger til inntekt for sommeren er oppfylt. Han kan fortelle at familien nå reiser hjem til barn og familie i Romania, til et sted i kjente omgivelser hvor de har hus og kjenner godt.

– Det er trist å flytte. I Gråholten, der vi bodde før biskopens hage, var det svært fint. Vi følte at vi var veldig for oss selv, vi kunne lage mat og være der. Vi følte oss selvforsynt, sier romfamilien.

(Saken fortsetter under bildet)

Romfolk drar fra Bodø

Rom-familien har bodd i telt på tre forskjellige plasser i Bodø i løpet av sommeren.

Foto: Munevver Yildis / NRK

Kommer gjerne tilbake

– Ut i fra praktiske forhold og når det ikke dukker opp andre alternativer, er hjemreise det beste for dem. Også sett i lys av de siste ti dagene, velger familien å reise nå, sier biskopen.

Romfamilien er svært takknemlige for all hjelp de har mottatt, selv om de innrømmer at en del folk var skeptiske i begynnelsen.

– Vi vil gjerne takke alle, selv de som har vært litt negative i første omgang. Vi vil også rette en spesiell takk til biskopen og Shirley Bottolfsen, sier romfolket, som legger til:

– Vi vil selvfølgelig komme tilbake. Kommunen har ikke vært så snill med oss, men folk i Bodø har tatt oss imot med et stort hjerte.

Lite forberedt på fattigdom

Rom-familien som har bodd i Bodø i sommer, har møtt stor motstand fra flere hold, også fra varaordfører Tom Cato Karlsen (FrP).

– Jeg har på ingen måte noe ønske om å åpne mitt hjem for disse som er i Bodø nå, sa Karlsen til NRK da.

Familien bodde først i Rensåsen i Bodø sentrum, og deretter flyttet de til Gråholten.

– Om denne familien hadde blitt tvunget ut på flyttefot igjen ville det kunne medført store vanskeligheter, sier biskopen, som avslutter:

– Det som slår meg er at vi er lite forberedt på å forholde oss til fattigdom på denne måten. Det vi må gjøre som samfunn er å tenke gjennom hvordan vi skal kunne møte en slik problematikk, og kunne legge bedre til rette for de som opplever en så stor grad av fattigdom og hjelpesløshet.