Hopp til innhold

– På grensen til ekstremvarsel

Snart byttes kuldegrader og snø ut med plussgrader og regn. Det kan bety store vannmengder og flom - og særlig utsatt er Nord-Trøndelag og Nordland.

Brøytebil Melbu

FÅR MINDRE Å GJØRE: Brøytebilene får sannsynligvis mindre å gjøre til uka, når en stor varmfront treffer fylket. Her ser vi en brøytebil i aksjon på Melbu tidligere i jula.

Foto: Erling Dreyer

– Vi har økt bemanningen hos oss, og overvåker situasjonen nøye. Per nå er vi på grensen til å sende ut et ekstremvarsel, sier vakthavende meteorolog Rafael Kuhnel ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Kan bli ekstremvær

Kuhnel og kollegene går søndag ettermiddag ut med et såkalt Fase-A varsel, som er stadiet før et ekstremvarsel. Ved ekstremvarsel får uværet navn (se faktaboks).

Det blir en fuktig nyttårsfeiring mange steder. Natt til mandag begynner været å slå om i Trøndelag og Nordland, og vi vil få plussgrader og mye regn. Meteorologen tror det potensielt kan føre til en femårsflom.

I løpet av tirsdagen kan det komme så mye som 100 millimeter nedbør i løpet av 24 timer.

Rafael Kuhnel

– Vi følger situasjonen tett. I løpet av tirsdagen kan det komme så mye som 100 millimeter nedbør i løpet av 24 timer, forteller Kuhnel.

Kan regne i mange dager

Det er de som bor langs kysten av Trøndelag og Nordland som vil merke væromslaget natt til mandag. Deretter vi også folk på innlandet få mildværet i løpet av formiddagen tirsdag.

– Nedbøren starter i natt, og øker deretter på utover uka. Det vil vare til torsdag, slik prognosene ser ut nå, fortsetter meteorologen.

Han forklarer at snøen vanligvis fungerer som en svamp som tar til seg nedbøren, men når denne smelter, kan det føre til problemer.

– Når bakken er frossen, særlig hvis det ligger en ishinne over fra før av, så blir nedbøren værende på overflaten. Da kan det bli mye vann.

Kan medføre store flomskader

Senioringeniør Anne Gunvor Berthling i NVE forteller at flomvarselet er på gult nivå. Det betyr at det kan forekomme store flomskader og problemer lokalt.

– Tettbygde strøk er mest utsatt. Vi følger situasjonen nøye, og vil komme med oppdatert informasjon mandag morgen, sier hun.

Hun forteller at mye avhenger av hvor varmt det blir.

– Det ser ut til å bli en varm og fuktig nyttårsaften, legger hun til.

– Kan bli veldig glatt

Vannmengdene kan bety vanskelige kjøreforhold. Meteorologen har derfor en tydelig oppfordring til bilistene:

– Det blir ikke så mye vind, men det kan bli veldig glatt. Kjør derfor forsiktig, og følg med på værmeldinga, avslutter Kuhnel.