Hopp til innhold

Derfor forsvinner eliteseriespillere til Kina

Spillere fra norsk eliteserie blir lokket til "Østens rike" med lovnader om skyhøye lønninger. Bak står rike kinesere med store ambisjoner for kinesisk fotball.

Michael Barrantes

SOLGT: Michael Barrantes er den siste i en lang rekke av spillere solgt fra norsk fotball til Kina. Søndag kveld takket han av i AaFK etter fem år i klubben.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove

Angan

FØRSTEMANN: Davy Claude Angan var den første som reiste fra norsk eliteserie til Kina.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

I begynnelsen av 2013 ble Davy Claude Angan solgt fra Molde til den kinesiske klubben Hangzhou Grenntown for rundt 12 millioner kroner. Denne overgangen markerte starten på en ny trend i norsk fotball.

Søndag spilte AaFKs midtbanestjerne Michael Barrantes sin siste kamp på norsk jord. Han tar turen til Shanghai Shenxin, og blir med det den niende spilleren som blir solgt fra eliteserien til Kina på få år.

– Det er et veldig følelsesladd øyeblikk for meg, men jeg tror dette er det riktige øyeblikket å dra videre på, sa Barrantes etter kampslutt søndag kveld.

Også Leke James fra AaFK skal være i kikkerten til kinesiske klubber.

Satser på opplevelsesbransjen

Klubbdirektør i AaFK, Henrik Hoff, har vært ved forhandlingsbordet med kineserne ved to anledninger og har en teori på hvorfor Kina satser hardt på fotball.

Henrik Hoff

FORHANDLET: Klubbdirektør Henrik Hoff har solgt to spillere til kinesisk fotball.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

– De prøver å bygge opp en god fotballiga. Vi vet også at Kina er et stort land med mange innbyggere, og det genererer også ofte en solid økonomi. Det er mange personer og firmaer i Kina som har ekstremt mye penger, og de bygger seg opp og markedsfører seg gjennom fotball, forteller han.

Hoff får støtte av økonomiprofessor ved BI, Tor Geir Kvinen.

– Kina er et land med sterk økonomisk vekst, og de går inn i opplevelses- og underholdningsbransjen som mange andre land. Fotball er verdens største idrett, og der vil kineserne være med. Det har vært oppgang i økonomien i flere tiår i Kina og da blir det et attraktivt marked for fotballspillere også, sier han.

Betalingsvillige kinesere

Abderrazzaq Hamed-Allah

HAMED-ALLAH: AaFK-spissen ble solgt for rundt 38 millioner kroner til kinesisk fotball i fjor.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Gjennom historien har England og andre europeiske ligaer vært det foretrukne målet for profilene i eliteserien. Økonomien i Europa har vært god i lang tid og klubbene har kunnet lokke med tunge lønningsposer. Nå opplever norske klubber at kineserne er vel så betalingsvillige.

– Da vi solgte Hamed-Allah hadde vi et nesten like stort bud fra en europeisk klubb. Det jeg tror er den store forskjellen for en spiller som kommer fra Tippeligaen, er at han vil tjene mer i Kina, sier Hoff.

Les også: Kjartansson solgt til Kina for 20 millioner

Ifølge den tyske fotballnettsiden Tranfermarkt, skal AaFK ha mottatt om lag 38 millioner kroner da de solgte den marokkanske spissen Abderazak Hamed-Allah til Guangzhou R & F.

– For oss har Hamed-Allah-salget brakt inn mye penger i systemet vårt. Barrantes-salget er på langt nær så høyt, men det er viktige kroner for klubben det også, forteller klubbdirektøren.

Verdens tredje best betalte spiller

conca

DYR: Dario Conca var på et tidspunkt verdens tredje best betalte fotballspiller.

Foto: STR / Afp

– Det man ofte ser i slike sammenhenger er at spillere som har vært med i en del år velger å søke lykken i nye ligaer. Det at de kan tjene mange millioner på kort tid er attraktivt for spillerne, sier Kvinen.

En som illustrerer den voldsomme pengebruken i kinesisk fotball godt, er den argentinske spilleren Dario Conca. Han står uten landskamper for hjemlandet og har tidligere kun spilt i nabolandet Brasil. Han ble likevel gjort til verdens tredje best betalte spiller da han signerte for Guangzhou Evergrande i 2011. Conca hadde da en ukelønn på om lag to millioner kroner. Kun slått av Cristiano Ronaldo og Lionel Messi.

En mulig forklaring på den vanvittige lønningen til argentineren heter Jack Ma. Han er Kinas rikeste mann og eier halvparten av Guangzhou Evergrande.

Henrik Hoff har vært i forhandlinger med andre rike, kinesiske klubbeiere, og sier at det gjelder å tilpasse seg måten de gjør ting på.

– Man lærer seg litt etter hvert hvordan motparten tenker, hvordan kulturen er og hvordan de liker å gjøre ting. Da gjelder det å tilpasse seg det på en best mulig måte, forteller han.