Hopp til innhold

Blodig kamp om Playstation-deler

- Barn i Kongo ble sendt ned i gruvene for å dø slik at barn i Europa og Amerika kunne spille dataspill i egen stue.

FNs fredsbevarende styrker i Kongo.

FNs fredsbevarende styrker i Kongo.

Foto: Kruhaug, Nils-Inge / SCANPIX

Det sier den britiske politikeren Oona King.

Ifølge den ideelle organisasjonen Toward Freedom, hadde Sony problemer med å mette etterspørselen etter Playstation 2 da konsollen ble lansert i 2000. For å få flere konsoller ut på markedet, trengte Sony å øke produksjonen av elektriske komponenter. Det fikk følger i den demokratiske republikken Kongo.

Komponentene Sony bruker er som oftest laget av tantal, et metall som brukes i høyteknologiske produkter, som for eksempel mobiltelefoner, PC-er og spillkonsoller. Men for å fremstille tantal må man ha råstoffet coltan, og det er Kongos gruver fulle av.

Etterspørselen av Playstation 2 fikk prisen på coltan til å fyke i været. Prisen gikk fra 250 kroner for et halvt kilo til 1400 kroner, og medførte en vanvittig og konfliktfull jakt på råstoffet.

Avfeier anklagene

Ifølge Toward Freedom har etterspørselen etter stoffet ført til at det har blitt plyndret coltan til flere hundre millioner dollar i DR Kongo. FN hevder at rwandisk militære, lokal milits og ulike vestlige gruveselskaper har vært mest aktive i plyndringen, og hevder at krigsfanger og unger blir brukt til å hente ut råstoffet fra Kongos gruver.

- Barn i Kongo ble sendt ned i gruvene for å dø slik at barn i Europa og Amerika kunne drepe fantasimonster i sin stue, sier den britiske politikeren Oona King.

Sony har avfeiet ryktene om bruken av tantal fra DR Kongo, og hevder materialene til PS2, PSP og PS3 kommer fra forskjellige land.

- Vi er fornøyd med responsen fra leverandørene som sier det ikke er ulovlig utvinnet coltan fra Kongo, sier Sonys talsmann, Satoshi Fukuoka.

Ifølge Fukuoka gjelder dette også tidligere kjøp av tantal, men han oppgir ikke når de begynte å kjøpe tantal utenfor Kongo.

- Må ha brukt coltan fra Kongo

David Barouski, journalist og forsker på afrikanske affærer, lar ikke Sony ro seg unna med forklaringen.

Sonys Playstation 2

Sonys Playstation 2

Foto: Sony

- Sonys PS2-lansering spilte en stor rolle i den enorme etterspørselen etter coltan som begynte i 1999. Sony og andre selskaper tjener på at coltan bytter eierskap flere ganger fra det blir gravd ut til det blir et behandlet produkt. Selskapene har som oftest ingen peiling på hvor stoffet opprinnelig er fra, og de bryr seg heller ikke. Statistikken viser at det er utenkelig at Sony laget alle sine Playstation-maskiner uten å bruke coltan fra Kongo, sier Barouski.

Playstation 2 er den mestselgende spillkonsollen noensinne, med 140 millioner solgte eksemplarer. Den har solgt over 600.000 i Norge.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters