Hopp til innhold

Mener alkoholfri måned har null effekt

Januar er den måneden vi kjøper minst alkohol, og mange prøver seg på noen «hvite uker». – Det har ingen effekt, sier svensk rusforsker.

Øl

– Det å drikke mye i desember, ta ett opphold i januar, for så å begynne å drikke igjen gir ingen helseeffekt, sier svensk forsker.

Foto: François Destoc / Colourbox.com

Etter en julefeiring med fest, moro og høyt alkoholkonsum, frister det kanskje å starte det nye året med noen alkoholfrie uker, også kalt «hvite uker».

Men ifølge den svenske rusforskeren Anders Hammarberg ved Karolinska institutet, gir ikke en slik start på året isolert sett noen stor helseeffekt.

– Det er ikke noe galt med å ta seg en hvit måned, det er en renselsesperiode for kroppen og hjernen. Men det å drikke mye i desember, ta ett opphold i januar, for så å begynne å drikke igjen gir ingen helseeffekt, sier Hammarberg til SVT.se.

Forskeren sier det er smartere å gjøre andre tiltak for å få et bedre forhold til alkohol.

– Man skal ikke stirre seg blind på den hvite måneden. Tenk i stedet på hvordan du vil ha det på lengre sikt, sier forskeren.

Helsedirektoratet anbefaler «hvite uker»

Her i Norge har helsemyndighetene lenge anbefalt hvite uker som et virkemiddel for å kutte ned på alkoholkonsumet. Våren 2012 lanserte Helsedirektoratet sin «Hvite uker»-kampanje, der de oppfordret alle til å ta seg noen uker fri fra alkoholen.

Selvfølgelig kan det ha god effekt på kropp og sinn å være avholdende i en liten periode, men det er åpenbart ikke nok til å veie opp for overforbruk i lengre perioder.

Hilde Skyvulstad, avdelingsdirektør i Helsedirektorate

Helsedirektoratet presiserer at målet med kampanjen ikke bare var at folk bare skulle ta alkoholfri i et par uker.

– Selvfølgelig kan det ha god effekt på kropp og sinn å være avholdende i en liten periode, men det er åpenbart ikke nok til å veie opp for overforbruk i lengre perioder. Det mentale arbeidet som kan igangsettes i en hvit periode, kan imidlertid ha god effekt også på lang sikt, sier avdelingsdirektør Hilde Skyvulstad i Helsedirektoratet, til NRK.no.

Skyvulstad sier videre at de ønsker at folk reflekterer over alkoholbruken sin, og om nødvendig reduserer forbruket.

– Da vi lanserte kampanjen, var målet nettopp at man skal sette i gang en tankeprosess og en bevisstgjøring; stoppe opp, tenke etter og diskutere hvorfor man har det drikkemønsteret man har, sier Skyvulstad.

Desember er verst, januar best

Både i Sverige og Norge går alkoholsalget ned i januar.

Jens Nordahl

Jens Nordahl, pressesjef i Vinmonopolet

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Salgstallene fra Vinmonopolet viser at de fem første ukene av året kjøper vi 23 prosent mindre alkohol hver uke enn det som er ukessnittet for hele året.

Tall for Bryggeriforeningen viser også at snittet for øl- og cidersalg er betydelig lavere i januar enn ellers i året.

– I de fem første ukene i 2013 ble det solgt i snitt 1.150.000 liter alkohol hver uke, mens det i en gjennomsnittlig poluke selges 1.500.000 liter, sier pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet til NRK.no.

Han forklarer at salget stiger gradvis for hver måned og topper seg rundt fellesferien.

– Nedgangen om høsten kommer rundt uke 40, altså i høstferien, noe som kan tyde på at mange reiser vekk. Og så tar salget seg opp i julen, sier Nordahl.

Han sier at det spesielle med alkoholsalget er at det holder seg mer eller mindre stabilt år for år. Trenden alle de siste årene har altså vært at vi begynner året med mindre alkoholkonsum og avslutter året på topp.

– Salgsstatistikken er nesten overraskende lik år for år, så det som skjedde i fjor, kommer også til å skje i år, sier Vinmonopolets pressesjef.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)