Hopp til innhold

Hvor var apparatet igjen?

Å vite hvor slukkeapparatet er plassert, kan utgjøre forskjellen på liv og død.

Slukkeapparat
Foto: Øystein Litleskare / Colourbox

I takt med at vi åpner den første luken i julekalenderen, feirer vi også røykvarslerens dag.

Ja nettopp, det er nå du skal skifte batteriet og minne deg selv og de du bor sammen med på hvordan man bruker slokkeapparatet.

Plasser det lett tilgjengelig i huset - ikke bortgjemt innerst i et skap eller bakerst i kjellerboden.

Brannmåned nummer en

Det er ikke tilfeldig at røykvarslerens dag er 1. desember. Dagen er lagt til den datoen fordi de fleste husbranner skjer i desember.

Dagfinn Kalheim

Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Den norske brannvernforeningen

Foto: Brannvernforeningen
Young woman with Christmas tree at Christmas

Levende lys hører ikke hjemme på et juletre, advarer Kalheim.

Foto: Wodicka / Colourbox
Lars Haugrud

Lars Haugrud, senioringeniør ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Foto: DSB

- Det har i snitt omkommet elleve personer i boligbrann hver desember de siste fem årene. Desember er absolutt den verste brannmåneden i året, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Den norske brannvernforeningen, til NRK.no.

Dette skyldes at vi denne måneden lager mer mat, har brannfarlig julepynt, og tenner flere stearinlys.

- I år har det til og med blitt populært med levende lys på juletreet igjen. Da bør man passe ekstra godt på. Levende lys hører ikke hjemme på et juletre, advarer han.

Brannene starter som oftest på kjøkkenet eller i stua.

- I stuen skyldes det gjerne levende lys eller julepynt. På kjøkkenet kan det være tørrkoking eller en kjele med smult. Hvis det skulle begynne å brenne i en kjele, er det viktigste du gjør å legge på et tett lokk og trekke kjelen vekk fra plata, råder han.

Det er også svært viktig at du lar kjelen stå helt til den har blitt så kald at du kan ta på den.

- Om du løfter opp lokket av for tidlig, kan det begynne å brenne igjen når det kommer ny luft ned i kjelen, understreker Kalheim.

Les også: - Brannøvelse hjemme redder liv

Redd deg selv

Lars Haugrud, senioringeniør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), er opptatt av at alle har det brannsikkert hjemme.

- Først må du vite at røykvarsleren virker, så du blir tidlig varslet ved brann. Deretter kunne handle riktig når alarmen går. Så må du vite at du har fungerende slokkeutstyr, hvor det er plassert og hvordan det brukes. Til slutt må du tenke forebyggende, presiserer han.

Hvis man skulle være så uheldig at det begynner å brenne hjemme, må man vurdere om det er noe man kan slukke selv, eller om man bare skal komme seg ut og la brannvesenet ta seg av slukkearbeidet.

- Er det en liten brann rett i nærheten, for eksempel i en smultkjele på komfyren eller et veltet stearinlys, kan man legge over ett brannteppe eller dekke kjelen med et lokk. Men dersom du våkner av røykvarsleren på natten og ser røyk i rommet, bør du bare komme deg ut, understreker han.

Les også: Brannfarlige hytter i påsken


Mer enn kravene

Slokkeapparat

Plasser slukkeapparatet slik at du lett får tak i det dersom det skulle oppstå en brann.

Foto: colourbox.com

Det er påbudt med minst ett slukkeapparat per bolig, og herunder kommer både pulverapparat, skumapparat og brannslange. Likevel anbefaler både Kvalheim og Haugerud at man har minst ett apparat per etasje.

- Bor man i et stort hus er det ikke sikkert man har tid til å løpe opp i andre etasje for å hente slukkeapparatet, og deretter storme to etasjer ned for å slukke brannen i kjelleren, eksemplifiserer Kvalheim.

Det tar bare mellom tre og syv minutter før flammebran har utviklet seg til å bli en overtent bolig. I de minuttene bør du bruke tiden på annet en trappeløp.

Det er også et krav om at man skal høre røykvarsleren på alle soverom med døren lukket.

- Det koster ca 100 kroner for en røykvarsler, så det er en god investering å bruke noen penger på flere røykvarslere. Minst en per etasje er å anbefale, synes Haugerud.

Andre uken i desember vil flere tilfeldig utvalgte hus få besøk av brannvesenet for å sjekke hvordan brannsikkerheten er.

- Startskuddet på aksjon boligbrann er 1. desember, og 7, 8 og 9 desember vil noen utvalgte boliger over hele landet få besøk av lokalt brann- og feievesen og/eller det lokale el-tilsyn, sier Haugrud.

Les også: Derfor bør du ha 15 grader i kjelleren

Hva bør du ha?

Candle and flower petal decoration.

Ikke forlat et rom med levende lys, og ikke plasser dem inntil brennbar julepynt.

Foto: Colourbox

Viktigere enn hvilken form for slukkemiddel du har i boligen din, er det at alle som bor der vet hvordan utstyret brukes.

- Pulverapparat er bra, men vit at det tømmes på mellom 15 og 18 sekunder. Spray mot brannen på litt avstand, og gå heller nærmere når du har fått kontroll på spruten, råder Kvalheim.

De færreste har prøvd et slikt apparat før det virkelig gjelder. Når en brann oppstår, har du ikke tid til å lese bruksanvisningen.

- Pulverapparatene inneholder som regel seks kilo pulver, og da veier hele apparatet nesten ni kilo. Det kan være litt tungt å manøvre for gamle eller barn. Derfor kan også brannslange være et godt alternativ, foreskår Kvalheim.

Skal man slukke en brann med et skumapparat kreves det litt mere skum enn pulver, derfor er skumapparatene litt større igjen.

- Et godt julegavetips er et brannteppe. Det er fint å bruke mot små branner, både på kjøkkenet og i stua, foreslår Haugerud.

Har du et teppe av rent ull, fungerer det like bra.

- Vil du være på den sikre siden kan en blanding være lurt. Et brannteppe på kjøkkenet, et pulverapparat utenfor soverommet og en brannslange under vasken på kjøkkenet, avslutter Haugrud.

Les også: Vil forby brannfarlige telys

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)