Hopp til innhold

Derfor bør du spise linser

I finanskrisetider er ingenting som en nesten gratis middag - og på toppen av det hele er det godt!

Røde linser
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Les også:

Hvis du ikke pleier å spise linser, forbinder du det kanskje med kjip og smakløs, men sunn vegetarmat. Legg bort det bildet.

Ingen som reiser i India tenker særlig over at de spiser vegetarmat, fordi alt smaker så godt. Og det er jo sånn det henger sammen: Koker du linser naturell, blir det den kjedeligste maten du har spist. Men linsene tåler mye krydder, mye løk. Og når smaken sitter, kjenner du at du har vært snill med kroppen.

Linser inneholder mye proteiner og øker ikke blodsukkeret. Spiser man en liten skive grovbrød, et knekkebrød eller andre kornprodukter til samme måltid, er linser en fullgod erstatning for kjøtt. Linser har også et høyt innhold av jern, og inneholder i tillegg mindre mengder av kalsium, folinsyre og magnesium.

Miljøvennlig og billig

Erstatter du noe av kjøttet du spiser med linser eller bønner, er du samtidig miljøvennlig. Når vi spiser dyr som har blitt foret med korn, går 90 prosent av energien bort på vei til middagsbordet. Enkelt sagt har kloden potensiale til å mette langt flere hvis alle spiser mindre kjøtt. Og i valget mellom bønner og linser, er linser den utålmodiges beste venn. De kan legges rett i gryta uten bløtlegging.

Det er få matvarer som kan mette så mange for en så liten penge. Studenter som lever på nudler, kan merke seg oppskriften på linsesuppe - det er minst like billig og du kan faktisk leve på det (og lære på det). Trenger du å knipe litt inn på matbudsjettet, kan linsemiddag en-to ganger i uka være en god løsning.

Enkel linsesuppe

Suppe
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
  • Litt olivenolje
  • 2-3 finhakkede løk
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 150 g røde linser
  • 2-3 gulrøtter
  • 8 dl vann
  • Krydder (forslag følger)

Varm 2-3 ss olivenolje i en kjele. Fres løk og hvitløk i et par minutter, tilsett linsene og fres litt videre.

Hell i vann og tilsett gulrøtter. Kok i ca. 25 minutter.

Krydder kan varieres etter smak:

  • Tilsetter man et par grønnsaksbuljongterninger og litt pepper, får suppen en mild og lapskausaktig smak.
  • Tilsetter man karri eller garam masala, får suppen et indisk preg. Smak til med salt og chili.
  • Tilsetter du en boks hermetiske tomater i suppen, kan du krydre med urter som til en tomatsaus. Husk salt og pepper, eventuelt chili.

Server suppen med grove rundstykker eller ristede brødskiver.

Linse-nøttesalat

Linsesalat
Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Salat:

  • 225 g grønne linser - kokes med salt til de er møre
  • 40 g hasselnøtter ristet i olje
  • 50 g vårløk i tynne skiver
  • 225 g frisk grønn asparges - kokes lett i saltet vann
  • 1 rød paprika i biter

Dressing:

  • 1 ss hakket frisk basilikum
  • 1/2 dl olivenolje
  • Saften av 1 appelsin
  • 3 ss rødvinseddik
  • 1 ts dijonsennep
  • 1 båt hvitløk - knust
  • salt og pepper
  • 2 dråper tabascosaus

Bland salaten i en bolle.

Lag dressingen. Ha sennep og hvitløk i en bolle, tilsett rødvinseddik og appelsinsaft og spe med olivenolje mens du pisker. Smak til med salt og pepper.

Hell dressingen over grønnsakene og bland.

Server eventuelt med et stykke fisk. Pynt med frisk basilikum.

Del din linseoppskrift nedenfor!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)