Om et år kommer nye, fellesnordiske råd om hva og hvor mye du bør spise, men arbeidet med rådene er allerede i full gang. I dag ble noen oppdateringer sluppet i Sverige, og der slås det fast at både fett og karbohydrater kan spises, så lenge man velger rett.
– Vi trenger ikke å være redde for hverken fett eller karbohydrater. I stedet må vi være kvalitetsbevisste, sier professor Mai-Lis Hellenius til Aftonbladet.
- Les også:
Sunt fett og nyttige karbohydrater
Hellenius er en av over hundre forskere som deltar i utviklingen av de nye rådene, og sier at flere bør velge sunt fett og nyttige karbohydrater.
– Mange får i seg for lite flerumettet fett og nyttige karbohydrater, samtidig som de får i seg for mye mettet fett, transfett og unyttige karbohydrater som sukker.
Hun oppfordrer flere til å kutte ned på inntaket av animalske fettprodukter og fete meieriprodukter. I stedet bør de velge fett fra vegetabilske oljer som olivenolje, rapsolje og solsikkeolje.
Karbohydrater kan også spises, med det bør være fullkornsprodukter med lavt sukkerinnhold.
– Pasta har kommet i unødvendig dårlig lys. Problemet er ikke at folk spiser pasta, men at mange spiser for store porsjoner, sier Hellenius.
For eldre, gravide og ammende
Helle Margrete Meltzer deltar i arbeidet med å utvikle nye kostholdsråd.
Foto: FolkehelseinstituttetHelle Margrete Meltzer, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, er en av nordmennene som arbeider med de nye rådene, og sier at de kommer til å bli mer spesialiserte enn dagens kostholdsråd, slik at flere grupper får mer nyanserte råd.
– Tidligere kostholdsråd ser primært på voksne, normalt friske mennesker. Nå skal vi også gi egne råd til gravide, ammende og eldre, sier hun til NRK.no.
Dette er grupper med litt andre ernæringsbehov enn resten av befolkningen, og mer spesialiserte råd kan bidra til bedre helse hos disse gruppene.
Sammen med leger og andre eksperter fra de nordiske landene jobber Meltzer for å sikre at de nye kostholdsrådene er basert på det nyeste av ernæringsforskning.
– Vi har med oss nærmere 100 eksperter som sammenstiller store mengder med nye forskningsresultater. Det gjør at rådene som kommer er godt funderte.
Trenger mer vitamin D
De nye, fellesnordiske kostholdsrådene kommer til å ligne mye på de gjeldende norske rådene som ble publisert i 2011.
– Vi anbefaler at man spiser mer grove kornprodukter, magre meieriprodukter, belgvekster, fisk og magert kjøtt. Samtidig bør man blant annet kutte ned på mengden rødt kjøtt.
Noen justeringer vil det også bli. Blant annet ligger det an til anbefalinger om å øke inntaket av vitamin D og selen blant voksne. Meltzer understreker at kostholdsrådene både handler om matvarer og et godt sammensatt kosthold, ikke bare næringsstoffer.
Les også:
– Vi kommer til å komme med råd som gir en sunn sammensetning av ulike matvarer, sier hun om arbeidet som skal avsluttes i løpet av 2013.