NRK Meny
Normal

– Nå er heller ikke Mac-brukerne trygge

Mac-brukere har til nå vært skånet for de verste angrepene fra it-kriminelle. Men Apple-maskinens popularitet fører til at virus-krigen er i ferd med å skifte arena.

Dmitrij Medvedev

Det russiske datasikkerhetsfirmaet Kaspersky advarer mot en opptrapping i angrep mot Mac. President Medvedev må i likhet med andre Mac-brukere regne med å handle inn beskyttelsesprogrammer i nær fremtid.

Foto: DMITRY ASTAKHOV / AFP

Patrick Mylund er tekniske sjef i datasikkerhetsfirmaet Kasperskys Nordiske avdeling. Han sier til DR at Mac-brukere bør forbrede seg på problemer.

– Vi er nok ikke langt unna en liten eksplosjon når vi ser på antall angrep mot Mac-plattformen, påstår Mylund ifølge DR.

Les også: Nettvirus angriper hver fjerde

Les også: I disse landene får du virus

Det må her nevnes at Kaspersky er en av flere aktører som tjener penger på å selge antivirusløsninger til Mac-brukere.

Dårlige nyheter

Mylund baserer vurderingen på en undersøkelse Kaspersky nylig har gjennomført, samtidig som sikkerhetsbransjen har mottatt flere illevarslende nyheter om angrep rettet mot Mac den siste tiden.

– For et par dager siden kom den første falske antivirusløsningen til Mac. Brukeren ble bedt om å kjøre et program og får deretter melding om å kjøpe antivirusprogrammet, sier Nylund.

Kaspersky har overvåket Mac-maskiner ved universitetet i Gøteborg over tid for å vurdere angrepsfrekvensen.

I testperioden ble over åtte prosent av Mac-maskinene utsatt for angrep. Noen av angrepene var rettet mot Windows-maskiner, mens andre var designet for å knekke Apples Mac-maskiner.

Les også: Mann smittet av datavirus

Les også: Apple avfeier beskyldninger om overvåking av Iphone-eiere

Økende salg fører til angrep

Steve Jobs: Ivrig dagbok-forfatter?

Steve Jobs og Apple begynner i likhet med pc-brukere å få problemer med sikkerheten.

Foto: CARL DE SOUZA / AFP

Ironisk nok er det Macs stigende popularitet som gjør at angrepene øker. Patrick Mylund mener at de it-kriminelle retter snur seg i den retningen der de når flest mulig. Så i takt med at Apples Mac kaprer større markedsandeler, vil dette lokke til seg stadig flere lovbrytere.

Når de it-kriminelle begynner å røre på seg, trappes krigen opp. På grunn av den lave angrepsraten har ikke Mac tradisjonelt vært en attraktiv plattform for å utvikle sikkerhetsløsninger.

Men nå er bransjen i ferd må å ta problemet på alvor, så bedre beskyttelsesløsninger er på vei ut på markedet.

Tror Apple er rustet

Eirik Solheim

Eirik Solheim avventer med å installere antivirus på sin Mac.

Foto: NRK

Redaktør i NRKbeta og Mac-bruker Eirik Solheim har foreløpig ikke latt seg skremme av den angivelige trusselen, og klarer seg foreløpig uten antivirusprogram.

– Jeg vil nok gjøre det hvis jeg ser at dette blir et problem. Men jeg har brukt Windows i årevis, og så vidt jeg vet er Mac bygd opp annerledes fra grunnen av med tanke på sikkerhet. Så jeg føler meg trygg, sier Solheim.

– Mac har tidligere vært en liten plattform, men jo større den blir, jo mer attraktiv blir den for pøblene, sier Solheim som tror Apple er klare for å stå i mot den varslede eksplosjonen.

– Apple som selskap er nok rustet for det meste. De har i likhet med Microsoft hatt en løsning for å tette sikkerhetshull etter hvert som de meldes inn.

– Mac har hele veien blitt assosiert med virusfrihet. Tror du en økning vil føre til at folk tenker seg om to ganger før de velger Mac?

– Apple har selv brukt dette poenget i markedsføringen sin, men jeg tror ikke dette er hovedgrunnen når folk velger hva de skal kjøpe, sier Solheim.

Tror du Mac vil bli mindre attraktiv om it-kriminelle fester grepet? Diskuter under.