Hopp til innhold

Verdiløse menn

”Verdiløse menn” er en humoristisk nedtur. Et musikalsk drama som fenger, teksten er vittig. Skuespillerne forsvarer etter hvert  de tragiske rollefigurene de er satt til å spille.

Verdiløse menn

”Verdiløse menn” er besk sosialrealisme med en satirisk snert.

Foto: Nationaltheatret

Musikken brøler til oss i brå og heftige kast, med en dansende gitarist (Petter Baarli) og selvutleverende tekster (av Jokke Nielsen) sunget gjennom mikrofoner som rollefigurene diskret drar opp av lommen og legger ned igjen. Det handler om dopen, døden og det ulykkelige farskapet.

En musikal basert på Joachim (Jokke) Nielsens tekst og musikk. Libretto og illustrasjon: Christipher Nielsen.

Gutta på utur

En slitt umoderne svart skinnsofa, stol og teakbord står midt på den lille, runde scenen til Torshovteatret. Goggen (Jan Sælid) setter seg, ruller en røyk og depper. Inn svaier Kleggen (Gard Eidsvold) og forteller subbende stolt at han er blitt far og setter øl på bordet. Når Knugern (Kim Sørensen) aggressivt dukker opp med en pistol og skal ha tilbake pengene han har lånt Kleggen til pappa-øl, begynner rollefordelingen å tegne seg. Knugern er kapitalisten og entreprenøren som går over lik for å få tak i penger. Kleggen kunne vært medlem av Foreningen 2 Foreldre, og naboen Smith (Finn Schaug) representerer krigsveteranene.

Nesten parodi

Alle tre er subb, dop-avhengige småkriminelle som klassifiseres som taperne i samfunnet. Eller, som stykket heter, ”Verdiløse menn” – ja også Annie, da. Får de noen verdi i løpet av forestillingen ? Ikke stort, for de sklir hele veien igjennom i livets utforbakke. Men de blir mer menneskeliggjort i andre akten. I første akten lå spillet og vippet mot det parodiske – slik figurene fremstilles i noen av tegneseriene til (den prisbelønnede) Christopher Nielsen, og animasjonsfilmene basert på tegneserien ” To trøtte typer” (13 korte episoder i NRK i 2000.

Annie og far

”Verdiløse menn” er besk sosialrealisme med en satirisk snert. Sangtekstene handler om elendigheten de lever i. Det gjøres kun forsøk på en bakgrunnsforklaring for for hvorfor Annie er blitt narkotiker. Annie, som betegnes som en multipersonlighet i forestillingen, er seksuelt misbrukt av faren sin. Hun er glimrende fremstilt med glød og innlevelse av Marte Engebrigtsen.

Verdiløse menn – premiere 5. mars, 2008 på Torshovteatret.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober