Hopp til innhold

Tjener millioner på Skappel-genseren

Den populære Skappel-genseren skaper diskusjoner, og nasjonen har fått strikkedilla. Samtidig tjener Harald Mjølne seg rik på garnsalg.

veske med garn og strikkepinner

Alpakkagarn er god butikk for Harald Mjølnes, som tjener millioner på Skappel-genseren.

Foto: mariaskappel.no

For 13 år siden ble den nå 68 år gamle Harald Mjølne ansatt som produksjonsdirektør på Sandnes Uldvarefabrikk. Fabrikken var dårlig butikk, men etter et par år bestemte Mjølne seg for å kjøpe fabrikken sammen med en ansatt og en ekstern investor.

Folk lo, og mente at han aldri kom til å tjene penger på strikking som var en utdøende trend.

Så kom strikketrenden og Skappel-genseren.

– Jeg tror nok vi har solgt for et par millioner kroner i garn bare til denne Skappel-genseren, sier Mjølne til Dagens Næringsliv.

I fjor gikk firmaet med 6,7 millioner i overskudd, og Mjølne håper at det blir på 12 millioner i år, takket være Skappel-genseren.

strikkegenser

Maria Holzweiler Skappel la ut en håndskrevet strikkeoppskrift på bloggen sin etter at nysgjerrige lesere hadde sett genseren brukt av Maria selv, samt søsteren Marthe Skappel. Det har blant annet sørget for solid inntjening for Sandnes Uldvarefabrikk.

Foto: mariaskappel.no

Strikkedilla

Unge jenter har fått strikkedilla, og kjøper garn og pinner for tusenvis av kroner for å få genseren Dorthe Skappel og døtrene har gjort stor suksess med. Nå har Skappel-familien gjort butikk av suksessen, og de selger pakker med garn, pinner og oppskrift på en egen nettside for 900 kroner.

Populariteten til genseren har vært overveldende, og på nettsiden meldes det at pakkene med garn er utsolgt. Strikkeglade jenter har derfor kjøpt garn andre steder, blant annet fra Mjølnes utsalg.

Samtidig har Skappel-familien blitt kritisert for å ha stjålet designet til den norske butikken Freudian Kicks uten å kreditere dem.

Genseren strikkes i garn fra alpakka, et søramerikansk kameldyr. Fabrikken til Mjølne kjøper inn enorme mengder av dette garnet fra land som Peru, Bolivia og India. Så farges, bearbeides og nøstes det i Sandnes, før det blir gjort om til moteriktige gensere for trendbevisste jenter.

Designavdelingen stadig viktigere

Mjølne sier at han er overrasket over strikketrenden som nå har løftet omsetningen til bedrinften.

– I 2008/2009 sluttet vi å selge garn til andre produsenter, som teppeprodusenter. Dermed hadde vi ledig kapasitet da trenden startet. Jeg pleier å si at det var planlagt, ler Mjølne.

Og med strikketrenden blir også designavdelingen stadig viktigere for bedriften som har økt omsetningen med 50 prosent de siste årene.

– Designavdelingen fanger opp trendene og er svært viktig for oss, samtidig som de ansatte i resten av butikken sørger for en effektiv produksjon, sier Mjølne til Dagens Næringsliv.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.