Hopp til innhold

Statlig filmstøtte må holdes tilbake

50 millioner kroner i filmstøtte må holdes tilbake på grunn av budsjettsprekk.

Børning

LUKTER SVIDD: «Børning» er en av filmene som kommer til å sope inn etterhåndsstøtte på grunn av bra besøk på kinoer. Dette fører til stor budsjettsprekk

Foto: SF Norge

Produsenter av film og TV-drama skjelver i buksene etter at Norsk filminstitutt har varslet om at 50 millioner kroner i støtte må fryses.

Årsaken er at norske filmer har gått veldig bra på kino, og at dette kan bli det året med høyest kinoinntjening siden 1975. En av filmene som er med på å sprenge rammene, er «Børning», som så langt er sett på kino av over 150.000.

TV-drama i fare

Dermed blir den statlige etterhåndsstøtten, som er basert på kinobillettsalg, vesentlig høyere enn tidligere. Budsjettet for dette vil sprekke med 30 millioner kroner, sier direktør Sindre Guldvog i Norsk filminstitutt til Aftenposten.

Avdelingsdirektør Sveinung Golimo i filminstituttet sier til NRK at de må finne en form for inndekning på denne sprekken. Spesielt tilskudd til TV-drama står i fare.

– Vi har sett på alle postene som gjenstår på årets budsjett, og må forholde oss til det som ikke er bindet opp i avtaler. Blant de postene er TV og drama.

– Hvilken sum er det snakk om at man må redde inn?

– Vi vet ikke helt hva det blir til slutt, men det kan bli i størrelsesorden 30–40 millioner kroner.

Frykter reelle kutt

– Hvilken respons har du fått fra bransjen?

– Det er en tydelig bekymring hos TV-produsentene. Den største bekymringen er knyttet til hvorvidt dette blir et reelt kutt eller ikke.

Produsentforeningens generalsekretær Leif Holst Jensen mener det er svært uheldig at en ordning skal dekke inn underbudsjetteringen på et annet felt.

– TV-drama er viktig for produksjonsmiljøet og publikum og trenger sikkerhet og langsiktighet, sier han til Aftenposten.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.