Hopp til innhold

Dette kan du ikke gjøre under Slottsfjell

Festivalen begrunner forbud mot «selfiestang» med hensynet til sikt og sikkerhet.

Selfie Sticks

IKKE GJØR DETTE I TØNSBERG TIL SOMMEREN: «Selfiestanga» er ikke tillatt å bringe inn på festivalområdet under årets Slottsfjellfestival.

Foto: Seth Wenig / Ap

Drar du til Slottsfjellfestivalen i juli med en såkalt «selfiestang» til mobilen i bagasjen, vil du bli stanset ved inngangen.

Den populære festivalen i Tønsberg forbyr nemlig bruk av det mye omtalte hjelpemidlet for bedre selvportretter.

Presseansvarlig, Slottsfjellfestivalen 2013

FORBYR MOBILSTANG: Slottsfjells pressesjef Siri Narverud Moen. (Bildet er for ordens skyld ikke tatt med «selfiestang».)

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

– Vi ser veldig gjerne at alle gjenstander som kan ødelegge festivalopplevelsen blir igjen hjemme. «Selfiestanga» står nå på den lista, sier Slottsfjells pressesjef Siri Narverud Moen.

Allerede forbudt flere steder

Flere kulturinstitusjoner har allerede sagt nei til «selfiestang».

  • Den norske festivalen Bergenfest, som finner sted i juni, forbyr stanga i sitt regelverk.
  • Ifølge NME har de største idretts- og konsertarenaene i Storbritannia forbudt stanga, blant annet O2 Arena i London og Tottenhams hjemmebane White Hart Lane.
  • Svenske Live Nation, som blant annet står bak Way Out West- og Popaganda-festivalene, sa nei takk i januar.
  • Ved Smithsonian-museene i USA trådte et forbud i kraft tirsdag denne uka, og flere andre museer i USA og Canada har tilsvarende regel.

Slottsfjell mener at mobilstengene kan være farlige og visuelt forstyrrende.

– Sikkerheten er én ting, men vi vil ikke at stenger som dette skal hindre sikt og ødelegge andre gjesters konsertopplevelser. Lignende gjenstander er ikke velkomne fra før, og nå trekker vi grensa mellom vanlige mobiler og ei stang, sier Siri Narverud Moen.

Tons of Rock vurderer det

Konsertarrangør Svein Bjørge synes det er trist at flere og flere synes å bry seg mer om å ta mobilbilder på konsert enn å oppleve musikken.

Festivalsjef Svein Bjørge.

– TRIST OG PATETISK: Det mener Tons of Rock-sjef Svein Bjørge om «selfiestenger» på konsert.

Foto: Silje Kolaas

– Jeg synes det er litt patetisk. Det er forstyrrende med en rad av «selfiestenger» for alle andre enn den som tar bildet. De kan selvsagt også klaske ned i hodet på folk og bli en sikkerhetsrisiko, sier Bjørge, som står bak rockefestivalen Tons of Rock i Halden.

Bjørge sier han nå skal vurdere å forby det også under sin festival, som arrangeres i juni.

– Jeg vil anta at dette også blir utbredt på festivaler, så da må vi vurdere det. Å være opptatt av «selfies» på konsert skygger over opplevelsen og er en trist utvikling, sier han.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.