Hopp til innhold

Slayer-gitarist er død

Gitarist Jeff Hanneman (49) i metalbandet Slayer er død av leversvikt.

Jeff Hanneman i Slayer

Jeff Hanneman, som var den ene av de to gitaristene i ett av tidenes mest innflytelsesrike og populære metalband, er død, bare 49 år gammel.

Foto: KEVIN WINTER / Afp

Hanneman døde av leversvikt på et sykehus i California, USA torsdag morgen. Dødsfallet er en konsekvens av at han for et par år siden pådro seg en alvorlig bakterieinfeksjon, forårsaket av et edderkoppbitt.

Infeksjonen var så alvorlig at han havnet i kunstig koma og måtte lære seg å gå igjen. Hanneman skal ha vært på bedringens vei den siste tiden, før han nå døde.

Slayer skriver på sine hjemmesider at de er knuste over å måtte informere om at deres bandkamerat og bror er død. Han etterlater seg kone og tre søsken.

Video: Slayer spiller «Angel of Death»

Klassikere

Hanneman var en av de fire originale medlemmene av det svært innflytelsesrike amerikanske metalbandet Slayer.

Han har vært med på å lage noen av de mest sjangerdefinerende og populære platene innen sjangeren thrash metal. På 1980-tallet gjorde han og Slayer metalsjangeren noen hakk hardere og farligere med plater som «Reign In Blood», South Of Heaven» og «Seasons In The Abyss». De har også gitt ut hardtslående og kritikerroste plater de siste årene, senest med «World Painted Blood» fra 2009.

Sammen med Metallica, Anthrax og Megadeth anses Slayer for å være en av «de fire store» bandene innen thrash metal.

Asbjørn Slettemark skriver dette i sin hyllest til Hanneman og Slayer på NRK P3s Pyro-blogg:

«For jeg tør påstå at det er kun Black Sabbath, Metallica og Iron Maiden som har skrevet like mange udødelige metalklassikere som Slayer, og de fleste av California-bandets legendariske låter er det Jeff Hanneman som har stått for.»

Bandet spilte i Bergen i fjor sommer. Les anmeldelsen her.

Les alt som NRK Lydverket har skrevet om Slayer.

Slayers Kerry King (t.v.) og Jeff Hanneman på scenen i Oslo Spektrum

Slayers Kerry King (t.v.) og Jeff Hanneman på scenen i Oslo Spektrum i 2011.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Spiller i Oslo

Bandet har fortsatt å turnere uten Hanneman de siste par årene, og Gary Holt fra Exodus har vært brukt som hans vikar.

Slayer skal spille under årets Øyafestival i Oslo. Presseansvarlig ved Øyafestivalen, Jonas Prangerød, sier at de har vært i kontakt med bandets management etter dødsfallet, og tilbakemeldingen er at konserten skal gå som planlagt.

«Slayers musikk har variert i tempo, men har alltid vært mer forbanna og mørkere enn banda som slo igjennom til et stort publikum i samme periode. I tillegg har de vært inspirasjonskilde for et uoversiktlig antall band i over 25 år», skriver festivalen i sin omtale av bandet.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)