Hopp til innhold

Sisi er stolt av sin samiske bakgrunn

Sisi, kjent fra Stjernekamp, dro til Kåfjord og oppdaget at hun hadde samiske aner. Den nye TV-serien Den stille kampen viser at stadig flere unge er opptatt av samisk identitet.

Suzanne «Sisi» Sumbundu samisk

– Det er likhetstrekk mellom det gambiske og det samiske, mener artisten Sisi, som er kjent fra fjorårets Stjernekamp.

Foto: Gabrielle Graatrud

– Hei, så hyggelig å se deg! Men jeg visste ikke at du hadde samiske aner, det har jeg òg, sier Liv Heidi Moura ved NRKs kostymelager når artisten Suzanne «Sisi» Sumbundu (30) stikker innom.

Soulsangeren Sisi ble for alvor kjent gjennom NRK Stjernekamp i fjor. Da var hun ukentlig innom kostymelageret og fant frem nye sceneantrekk, i dag er det helt andre deler av lageret hun besøker.

I et eget lite rom henger NRKs samling samiske kofter, og nå blar Sisi ivrig i klærne.

– Denne er veldig fin, men den er nok ikke autentisk, det er ikke riktig type fôr, sier Sisi.

Flere opptatt av samisk identitet

NRK2-serien «Den stille kampen» har tatt for seg samenes historie. Og i første program forteller Susann Funderud Skogvang fra Manndalen hvordan hun fant tilbake til sine samiske røtter, og hvor viktig blant annet urfolksfestivalen Riddu Riddu har vært for å skape samisk stolthet i bygda.

Sisi i Stjernekamp

Sisi kom på 5. plass under fjorårets Stjernekamp.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Sisis mor er også fra Manndalen i Troms, og da artisten besøkte bygda for to år siden, oppdaget den norsk-gambiske artisten til sin overraskelse at hun kunne legge samisk til sin etniske bakgrunn.

– Da mamma vokste opp var det samiske noe man skammet seg over. Så hun er ikke opptatt av at hun har samiske aner. Men hennes besteforeldre snakket samisk, og hun kunne et par ord da hun var liten. Jeg ble veldig overrasket da jeg oppdaget det, forteller Sisi.

Spilt på samisk festival

Etter første møte med Manndalen har Sisi vært veldig nysgjerrig på sin nye bakgrunn. Hun satte frem et samisk flagg i stua som hun delte med sin tidligere kjæreste, rapperen OnklP. Og hun besøker nå Manndalen og Kåfjord kommune flere ganger i året for å lære mer om den samiske kulturen.

– Jeg synes det er spennende. Jeg har veldig lyst til å bli kjent med min arv og jeg har kjempelyst til å lære meg samisk. Eldre i familien synes nesten jeg er for nysgjerrig siden jeg spør og graver sånn, sier Sisi.

Hun har besøkt urfolksfestivalen Riddu Riddu som trekkes frem i TV-serien flere ganger. Og i år spilte hun selv på festivalen sammen med kollega Admiral P.

– Det var skikkelig gøy, og veldig spesielt med familien min i kofter foran scenen, sier Sisi.

Riddu 2013 Admiral P og Sisi

Admiral P og Sisi var blant trekkplastrene under årets Riddu Riddu-festival.

Foto: Photographer Ørjan Bertelsen ph

I første episode av Den stille kampen forteller Susann Funderud Skogvang at hun lærte seg samisk i voksen alder, nå benytter samisk kofte og har gjenopptatt opp sin kulturarv, mens flere i familien ikke vedkjenner seg det samiske. Dagens unge samer bærer en stolthet deres besteforeldre bare kunne dørmme om, slår programmet fast.

Dette kjenner Sisi seg veldig igjen i.

– Den yngre generasjonen i Manndalen er veldig opptatt av alt samisk. De unge i familien min blir oppdratt til at de er samer og går i kofter på familiefester. Jeg er stolt av dem som tar kulturen opp igjen, smiler Sisi.

Samtidig er hun, med sin flerkulturelle bakgrunn, redd for å påberope seg en samisk identitet i for stor grad.

– Det er jo ikke så mange brune folk i Manndalen, så jeg var veldig usikker på om de ville godta meg. Men familien min vil at jeg skal gå med kofte, og de lærer meg samisk, så jeg blir virkelig godtatt.

Norsk talkshow. Premiere! 
Kommentatorlegenden Jon Herwig Carlsen er inne i sin aller siste sesong i kommentatorbua. I kveld er han hedersgjest hos Anne Lindmo. I studio kommer også Liv Grete Skjelbreid Poirée, kulturminister Anniken Huitfeldt, Høyre-politiker Julie Brodtkorp og den danske journalisten Mads Brügger. Og det blir musikk fra Norges nye soulstjerne, Sisi. (1:13).

Video: Se Sisi opptre på Lindmo 22. februar 2012.

Selv føler hun seg veldig hjemme i den samiske åpenheten og væremåten. Det er store likheter mellom det samiske og det afrikanske, mener hun.

– Det er likhetstrekk mellom det gambiske og det samiske. Begge kulturene har mange åpenhjertige folk eller «free spirits». Det er også viktig med naturmedisin og det åndelige. Det er litt samme greia å komme til Kåfjord som til Gambia, alle kommer bort til deg og spør «Hei, hvem er du?». Det er veldig ulikt hvordan folk er i Oslo. Jeg føler jeg passer inn steder der det er litt mindre impulskontroll og alle snakker med alle.

Etterlyser joik i Stjernekamp

Blant klærne i kostymelageret på Marienlyst innrømmer artisten at hun likevel vil lære mer om kulturen før hun kan gå i kofte eller kalle seg samisk.

– Jeg føler at jeg trenger å vite mer og at jeg trenger litt mer samisk tyngde om jeg skal bære drakten, slik at det ikke bare blir utkledning. Men mine oldeforeldre snakket samisk. Det er ikke så langt tilbake. Jeg føler dette har med noe med min egen historie å gjøre.

Da hun var med i Stjernekamp i fjor fikk Sisi også god drahjelp av befolkningen i Kåfjord.

– Ja, de sa: Ho er herfra! Og var flinke til å mobilisere. Jeg setter veldig pris på at de er stolte av meg og det jeg gjør.

Mandag slipper Sisi EP-en Don't Wanna Go Home med fem urbane soullåter. Hun har ikke latt seg inspirere av samiske lydbilder eller joik på denne utgivelsen.

– Nei, men Stjernekamp burde helt klart hatt en joike-kveld. Det mener jeg virkelig.

Norsk dokumentarserie.
Da Susann oppdaget at hun var same, ble hun flau. Det samiske var forbundet med noe skamfullt og uønsket. Vi besøker bl.a. Kåfjord, Karasjok og Murmansk, for å finne ut hvor skammen kommer fra. Dagens unge samer bærer en stolthet deres besteforeldre bare kunne dørmme om. (1:6)

Video: Se første episode av Den stille kampen, som ble sendt på NRK 31. oktober. Serien omhandler samer og identitet.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober