Hopp til innhold

Rolf Graf er død

Musiker og produsent Rolf Graf er død, 53 år gammel.

Rolf Graf

Rolf Graf var fra Oslo og spilte i Lava.

Foto: Promo

I dag fikk musikk-Norge melding om at musiker Rolf Graf var gått bort etter lang tids sykeleie. Han fikk påvist kreft på hjernen i fjor, og var åpen om sin diagnose.

Bandet Lava sendte i dag ut en pressemelding:

«Det er med den dypeste sorg vi fikk beskjeden om at vår kjære venn, musiker og bassist Rolf Graf har sovnet inn i kampen mot sin kreftsykdom.
Sammen med Rolf har vi fått oppleve et livslangt vennskap med store musikkopplevelser.
Rolf , med sitt strålende talent har vært en av pilarene i Lava i tillegg til å være en stor kapasitet og ressurs i musikkbransjen.

Du er allerede dypt savnet, vi sender våre kondolanser til din kjære familie.»

Samarbeidet med Randy Crawford

Rolf Graf kom fra en musikkfamilie i Oslo og dannet som 14-åring et rockeband sammen med den avdøde gitaristen Marius Müller. Graf var Norges første funkbassist som kunne «slappe» og ble raskt en populær studiomusiker på grunn av sin da utradisjonelle spillestil.

I 1979 fikk han forespørsel om å bli med i softrock-bandet Lava, og bandet fikk stor suksess på musikklistene. Lava samarbeidet på et tidspunkt med den amerikanske soul-artisten Randy Crawford, og dette resulterte i hiten «You». Crawford ble så begeistret for det norske bandet at hun hyret dem som backingband på sin verdensturne.

Låtskriver i Los Angeles

Graf ble i 1983 invitert til å delta som komponist i Melodi Grand Prix og leverte «Melodi» som Olav Stedje sang opp til en 4. plass.

Etter å ha gitt ut flere soloplater, flyttet Rolf Graf på nittitallet til Los Angeles hvor han jobbet han som låtskriver og produsent. Gjennom karrieren har Graf produsert plater for en rekke artister i inn- og utland, og han har blant annet Randy Crawford, Tindrum, Mezzoforte og Trine Rein på CV’en.

Hva gjør du når du får beskjeden om at du har hjernekreft, og må gjennom en operasjon du ikke vet om du vil overleve? Musikeren Rolf Graf valgte å samle gode venner for å ta farvel.

Samlet venner for å ta farvel

– Satte dype spor

Rolf Graf var også redaktør for bransjemagasinet Musikkpraksis, og Egil Eldøen oppsummerer sin kollega fra Lava som et stort musikktalent.

Egil Eldøen

Egil Eldøen jobbet med Rolf Graf gjennom flere tiår.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

– Rolf var ekstremt talentfull og har satt dype spor etter seg i norsk musikkliv. Han var en raus person som har inspirert veldig mange, forteller Eldøen.

Eldøen og Graf var mangeårige bandkollegaer i Lava, og savnet etter vennen er stort.

– Vi hadde et ubeskrivelig godt forhold og jeg føler meg priveligert som har fått jobbe med Rolf gjennom et langt musikkliv. Han var en nær venn og en svært begavet musiker.

Besøkte ham nylig

Rolf Graf ble en sentral person i norsk musikkliv. Elisabeth Andreassen var en av mange norske musikere som jobbet tett med Graf.

– Det er så trist. Vi har visst det lenge, og jeg var oppe og besøkte ham for bare ti dager siden.

Elisabeth Andreassen

Bettan besøkte Graf senest for noen uker siden.

Foto: Andreas Reitan / NRK

– Han var en fantastisk kamerat og menneske. En flott mann og familiefar, og mine tanker er hos familien hele tiden. Jeg var fryktelig glad i Rolf. Det var altfor tidlig, og han kommer til å bli meget savnet.

– En fantastisk fin musiker

Olav Stedje jobbet med Graf i Lava og gjennom deltagelsen i Grand Prix. De to hadde flere andre samarbeidsprosjekter og jobbet tett i en lang periode på 80-tallet.

– Han var en god venn, først og fremst, og en fantastisk fin musiker jeg fikk lov å spille med. Det er forferdelig trist, selv om det ikke var så uventet nå på slutten.

Olav Stedje

Olav Stedje ble kjent med Rolf Graf på tidlig 80-tall.

Foto: Promo

– Han har vært viktig for hele musikkmiljøet, han var først og fremst en utøvende musiker, produserte for andre musikere.

Graf etterlater seg kone og to barn.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters