Hopp til innhold

Ole Paus kritiserer Jens Stoltenberg under radiogudstjeneste

Ole Paus tar et kraftig oppgjør med Jens Stoltenberg og utsendingen av papirløse flyktningbarn under sin radiogudstjeneste i Nidarosdomen.

Ole Paus

Ole Paus kritiserer Jens Stoltenberg under gudstjeneste i Nidarosdomen, og sikter særlig til Nathan-saken.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

På søndag sender NRK en radiogudstjeneste fra Nidarosdomen med Ole Paus, Per Fugelli, Jon Michelet og Per Arne Dahl.

Lytt til radiogudstjenesten på NRK P1 på søndag her.

I opptak som NRK har fått tilgang på tar Ole Paus under gudstjenesten et oppgjør med statsminister Jens Stoltenberg og utsendelsen av papirløse flyktningbarn.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg er ikke tilgjengelig til å kommentere kritikken fra Ole Paus.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Jeg er enig at tingene som skjedde i kjølvannet av 22. juli var utrolig vakre ting, og også det Jens Stoltenberg sa om å bekjempe terrorismen med mer åpenhet og mer demokrati. Jeg har aldri vært så glad i ham som da, sier Ole Paus til publikum.

– Gjør oss til et fattigere land

– Men, så går det et par måneder og så har han glemt hele greia. Og den første utøvende gjerningen han har som statsminister, er å jobbe for å utvise 450 papirløse barn fra Norge, fortsetter Paus.

Særlig viser Paus til Nathan-saken i Bergen, der seks år gamle Nathan Eshete fra Etiopia sto i fare for å bli sendt ut av landet, på tross av at han er født og oppvokst i Norge.

– Det som kunne gjort oss til et rikere, mer høyreist og verdig folk, gjør oss heller kjipere og fattigere, sier Paus.

Paus synger deretter en sang han har skrevet om Nathan.

– Jeg har aldri truffet Nathan, han er sikkert en kjernekar. Det eneste jeg finner betenkelig med ham er at han er Brann-supporter, sier Paus spøkefullt.

UDI bestemte i mars at familien ikke skulle få oppholdstillatelse, men utkastingen er utsatt inntil videre fordi UNEs vedtak om å sende ut Nathan fra Norge ble kjent ugyldig i Oslo tingrett.

– Ville vært å undergrave norsk asylpolitikk

Statsminister Jens Stoltenberg er på ferie og ikke tilgjengelig til å kommentere kritikken. Statssekretær Pål Lønseth til kommenterer til NRK:

Pål Lønseth

Statssekretær Pål Lønseth sier han respekterer Paus' mening, men at han er uenig i innfallsvinkelen.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / NTB scanpix

– Jeg har vanskelig for å se at det å gi amnesti til en familie som har vært ulovlig i landet i mange år, handler om statsministerens uttalelser om åpenhet og demokrati.

Lønseth respekterer Paus' mening, men sier han er uenig i innfallsvinkelen.

– Dette handler om at negative asylvedtak også må respekteres, og på sikt vil disse hjelpe de aller svakeste, sier Lønseth.

– Skulle vi belønne familier som har vært her ulovlig i mange år vil det være å undergrave hele asylordningen – en ordning som er laget for dem som er forfulgt, fortsetter Lønseth.

Lønseth oppfordrer avslutningsvis Paus til å se på statistikken:

– Da vil han oppdage at Norge mottar forholdsmessig mange asylsøkere, og at vi er en nasjon som definitivt tar vårt ansvar.

– På kollisjonskurs i Norge

– Jeg synes ikke vi kan tillate at mennesker skal gå på kollisjonskurs her i Norge, sier Ole Paus til NRK.no.

Han mener det burde være et tankekors at lokalmiljøene tar affære, slik de gjorde i Nathan-saken.

– Vi har et ansvar ovenfor barn som har kommet til Norge og vokst opp i norske miljøer. Slik det er nå, bryter vi med FNs konvensjon om barns rettigheter, avslutter Paus.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.