Hopp til innhold

Festspill og Nattjazz svinger sammen

Bergen er skuddklar for årets vårsalutt fra byens dobbeltløpede hagle: Festspill og Nattjazz i heftig duell.

Dar kjem dampen!

Dar kjem dampen! Trompeter Arve Henriksen fikk festspillpublikum med på allsang.

Foto: Erling Wicklund / NRK

I rhododendronduft og øsregn mellom solgløttene og med ishagl over veltalende konge, ordfører og forsvarsminister byr de på musikk for ethvert åpent øre som tåler en provokasjon.

Satanisme og minimalisme


Med det følger selvsagt skuffelser og forargelser på kjøpet, enten det er over en forhåndsoppskrytt satanisk Svartedik-musikal på Den Nationale Scene, eller en minimalistisk tålmodighetsprøve fra Philips Glass Ensemble med kor og orkester foran stort filmlerret i Grieghallen. Uansett kan du slikke dine musikalske sår på Nattjazzen.

Roy Hargrove kvintett på Nattjazz

Roy Hargrove kvintett tente Nattjazz-publikum

Foto: Erling Wicklund / NRK
Mathias Eick kvintett

Mathias Eick - nå også med Fender Rhodes og trommeslagere

Foto: Erling Wicklund / NRK
Arve Henriksen blåste festen i gang

Arve Henriksen blåste festen i gang

Foto: Erling Wicklund / NRK

60 konserter på 11 netter

Det gamle verftet på Nordnes tilbyr mer enn hva den enkelte kan få med seg – her hagler det tett mellom konsertene. NRK Jazz har i første omgang valgt seg noe Norge ikke har hørt og sett før, selv om han har holdt på i over 40 år nå: Vibrafonisten Mulatu Astatke og hans ethio-jazzband - fra Etiopia.

Kongen av ethiojazz

Mulatu Astatke - kongen av ethiojazz

Mulatu Astatke - kongen av ethiojazz

Foto: Erling Wicklund / NRK

"Kongen av ethiojazz" er 67 år nå, og gjester Norge for første gang. Men planen og ønsket om å komme hit har faktisk vært levende en stund. Astatke er nemlig meget oppmerksom på hva som rører seg i ung norsk jazz etter at han for to år siden ble kjent med den norske gruppa The Core – på UD-turne til Addis Abeba. Deres felles interesse for John Coltrane-arven var noe som øyeblikkelig gjorde at de snakket samme språk, forteller Mulatu Astatke.

Senegal, USA og England

Ethio-jazzbandet hans er ellers ganske multinasjonalt: Kora-spiller Kadialy Kouyate er fra Senegal, mens den psykolog-utdannede trompeteren Byron Wallen er en svært så kosmopolitisk amerikaner med stor interesse for all verdens etno-musikk.

Resten av gjengen er engelskmenn: James Arben som spiller sax, fløyte og bassklarinett er for eksempel utdannet i Oxford, og ellers møter vi Danny Keane ved flyglet, Davide Mantovani på bass, Tom Skinner på trommer og Richard Baker på perkusjon. Mulatu Astatke er faktisk den eneste etioper i ethio-jazzbandet – og han har også sin musikalske utdannelse fra England. Verdensmusikk i mer enn en forstand altså.

  • JAZZ JORDA RUNDT - fra Etiopia
  • NRK P2 lørdag 29/5 kl. 22.05
  • NRK Jazz også torsdag 3/6 kl. 9.03, 15.03 og 21.03

Hør konserten her!

  • Gisle Johansen

    Gisle Johansen leder oktetten Element Special Edition

    Foto: Erling Wicklund / NRK
    JAZZKLUBBEN - Gisle Johansens Element Special Edition
  • NRK P2 søndag 6/6 kl. 22.05 og mandag 7/6 kl. 14.03
  • NRK Jazz også tirdag 1/6 kl. 9.03, 15.03 og 21.03

  • JAZZKLUBBEN - Bergen Big Band med Nils Petter Molvær
  • NRK P2 søndag 13/6 kl. 22.05 og mandag 14/6 kl. 14.03
  • NRK Jazz også torsdag 17/6 kl. 9.03, 15.03 og 21.03
Horn på Bryggen

Den dobbeltløpede hagla finner du på Bryggen

Foto: Erling Wicklund / NRK

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober